c S
Dnevne novosti

Sporazum Hrvatske i BiH o gradnji mosta preko Save kao sastavnog dijela autoceste na koridoru V c

02.12.2010 07:20 SARAJEVO, 1. prosinca 2010.(Hina), Državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Danijel Mileta i ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Rudo Vidović potpisali su u srijedu u Sarajevu sporazum o gradnji mosta preko Save kod Svilaja kao sastavnog dijela autoceste na koridoru V c te sporazum o načinu finananciranja i izrade projekta obnove i modernizacije plovnog puta na Savi od Račinovaca do Siska.

Ti su dokumenti potpisani na marginama šestog godišnjeg sastanka predstavnika ministarstava prometa država jugoistočne Europe, a tom prigodom ministri prometa BiH te Crne Gore i Albanije potpisali su i memorandum o razumijevanju za modernizaciju cestovnog pravca koji povezuje Sarajevo, Podgoricu i Tiranu.

Potpisivanje sporazuma o gradnji mosta kod Svilaja rezultat je višemjesečnih pregovora vođenih između Hrvatske i BiH, a on podrazumijeva i gradnju suvremenog graničnog prijelaza te priključnih cesta s obje strane granice. Cijeli bi projekt trebao biti dovršen do kraja 2012. godine, a dvije države podijelit će troškove gradnje samog mosta koji se procjenjuju na 25 do 30 milijuna eura.

Kako je potvrdio državni tajnik Mileta, Hrvatska je već iz fondova Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) osigurala sva potrebna sredstva za gradnju mosta i priključnih cesta na svom teritoriju. Riječ je o iznosu od 345 milijuna kuna, a nositelj provedbe projekta su Hrvatske autoceste.

BiH je također osigurala sredstva za gradnju ovog važnog objekta na koridoru V c. Ministar Vidović je podsjetio kako je ta država već dobila 500 milijuna eura kreditnih sredstava za gradnju četiri dionice autoceste na pravcu koridora koji spaja Budimpeštu i Ploče. Jedna od tih dionica je i Odžak-Svilaj a podrazumijeva i gradnju posebne pristupne petlje.

Sporazum o punom osposobljavanju rijeke Save za plovidbu u ovoj fazi pak znači suradnju na financiranju i izradi glavnog projekta te vođenja upravnih postupaka za procjenu utjecaja na okoliš te pribavljanja lokacijskih i građevinskih dozvola i suglasnosti."Potrebno nam je više ovakvih sporazuma u regiji jer oni su na korist i zadovoljstvo svih", kazao je Mileta.

Ministri prometa Crne Gore i Albanije Andrija Lompar i Sokol Gashi također su potvrditi spremnost za ulaganje dodatnih napora njihovih zemalja na poboljšanju prometne infrastrukture u jugoistočnoj Europi. "Promet će prije svega reintegrirati ovaj prostor", kazao je Lompar istaknuvši kako u ovom području gotovo da i nema ozbiljnijih zapreka suradnji.