c S
Dnevne novosti

Kosor razgovarala s Mubarakom o političkim odnosima i jačanju gospodarske suradnje

04.12.2010 07:01 ZAGREB, 2. prosinca 2010. Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se drugog i završnog dana službenog posjeta Egiptu, s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom s kojim je razgovarala o političkim odnosima i jačanju gospodarske suradnje.

"Konstatirali smo da su politički odnosi na odličnoj razini, a sigurno je tome pridonio i prošlogodišnji posjet predsjednika Mubaraka Hrvatskoj. Danas smo razgovarali o tome kako jačati gospodarsku suradnju", rekla je Kosor u izjavi za novinare nakon susreta.

Premijerka je izvijestila Mubaraka da je u srijedu, tijekom Hrvatsko-egipatskog poslovnog foruma, dvadesetak hrvatskih tvrtki dogovorilo suradnju s egipatskim partnerima. "Moram sa zadovoljstvom reći... da je na tragu razgovora predstavnika hrvatskih i egipatskih tvrtki dogovoreno, i to relativno čvrsto za 22 tvrtke, mogućnost završavanja poslova, što mislim da je jako dobro, da je jako korisno", kazala je. Kosor je upoznala egipatskog predsjednika s mogućnostima koje u logističkom smislu pružaju hrvatske luke Rijeka i Ploče, kao otvorena vrata za egipatske proizvode prema zemljama Europske unije te srednje i istočne Europe.

Također, razgovaralo se o mogućnostima izvoza hrvatskih proizvoda u Egipat, a premijerka Kosor predstavila je 30-ak investicijskih projekata važnih za Hrvatsku u području energetike, vodnog gospodarstva, turizma i prometne infrastrukture, ukupne vrijednosti oko 14 milijardi eura. "Osim toga na pragu naših dogovora potpisani su neki vrlo važni sporazumi prije svega o suradnji između dvije vlade, na području razminiranja, ali isto tako kulturne suradnje, koja je ionako, mislim da mogu reći zaista dobra", kazala je.

Kosor je također izvijestila Mubaraka o mogućnosti da dvoje djece, koje su žrtve mina, dođu u Hrvatsku na rehabilitaciju te o mogućnostima koje hrvatske tvrtke imaju za razminiranje. "Oko svih tema koje sam doticala nailazila sam na veliko razumijevanje", istaknula je. Kosor je kazala da je s Mubarakom razgovarala i o odnosima sa susjedima i stanju u regiji te da je ponovila da Hrvatska pruža snažnu potporu svim svojim susjedima na euro-atlantskom putu.

Posebice su razgovarali o stanju u BiH, potpori koju Hrvatska pruža BiH i koja će biti "drugačija i jača kada postane članicom EU-a". U srdačnom i prijateljskom razgovoru, premijerka Kosor istaknula je da Hrvatska osobito cijeni ulogu Egipta u promicanju mira i stabilnosti u ovom dijelu svijeta. Iduće godine Hrvatska će završiti pregovore s Europskom unijom, "a kao 28. članica snažno ćemo se zalagati za jačanje suradnje između Europske unije i Egipta", kazala je premijerka.