c S
Dnevne novosti

Ugovor o etičkom oglašivanju lijekova potpisalo 60 ljekarničkih tvrtki

06.12.2010 07:23 ZAGREB, 5. prosinca 2010.(Hina), Ugovor o etičkom oglašivanju lijekova do danas je s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) potpisalo 60 farmaceutskih tvrtaka, a taj zavod dosad nije primio nijednu prijavu zbog neetična postupanja, što znači da se te tvrtke zasad drže etičkih pravila o oglašivanje i promociji lijekova, doznaje se u HZZO-u.

Farmaceutske tvrtke, koje žele da im lijek bude uvršten na listu lijekova HZZO-a, ugovorom se obvezuju da će zavodu uplaćivati tri posto godišnjeg prometa, odakle se podmiruju troškovi promocije nekog lijeka. Tim se novcem, pod strogim nadzorom HZZO-a o prirodi i namjeni troška, financiraju predavanja namijenjena zdravstvenim djelatnicima, troškovi boravka na kongresima za liječnike, istraživanja o lijeku i drugi troškovi, a nepotrošeni višak na kraju se godine vraća tvrtki.

HZZO je ugovorom ograničio i broj posjeta stručnih suradnika ljekarničkih kuća liječnicima jednom na mjesec u trajanju od 15 minuta. Izvješće o prikupljenu novcu i potrošnji HZZO još obrađuje, a rezultati bi, kako se doznaje, trebali biti poznati do kraja prosinca. Farmaceutske tvrtke smatraju da su etička pravila HZZO-a potrebna, ali prestroga budući da sve tvrtke imaju i vlastite etičke kodekse kojih se moraju držati. No 22 tvrtke udružene u Hrvatsku udrugu inovativnih proizvođača lijekova (CARPC), koje pokrivaju 51 posto tržišta lijekova u Hrvatskoj, donijele su i svoj zajednički etički kodeks, koji potanko navodi što je dopušteno, a što zabranjeno tvrtki u promidžbi lijekova.

Kodeks, među ostalim, zabranjuje davanje novca ili darova liječnicima, a od toga je izuzeto darivanje stručnih knjiga, male dijagnostičke opreme i promotivnog materijala (olovke, rokovnici), vrijednost kojih ne prelazi 500 kuna bruto. Detaljno je razrađeno i ono što tvrtka plaća liječniku kad sponzorira njegov odlazak na kongres. Tako je dopušteno pokriće kotizacije, putnih troškova ekonomskim razredom, osim za letove dulje od četiri sata, kad je moguć i poslovni razred, pokriće troškova prehrane do 100 eura po obroku kao i smještaj u hotelima do najviše četiri zvjezdice.

Kodeksom CARPC-a određeno je i da stručnom dijelu sastanaka koje organizira ljekarnička tvrtka mora pripasti barem 60 posto ukupna vremena, a nestručni dio mora biti ograničen isključivo na obroke, a ne na izlete, razgledavanje grada i slično.Predsjednica CARPC-a Nataša Kličko ističe da je njihov etički kodeks u nekim stvarima i stroži od HZZO-ova, ali da udruga želi uvesti što stroža etička pravila. Dosad je Etičkom povjerenstvu, koje vodi prof. Ana Stavljenić-Rukavina, prijavljeno šest sumnji na kršenje etičnosti poslovanja.