c S
Dnevne novosti

Vlada: gradovima odobrena zaduženja; pomoć Caritasu

06.12.2010 07:24 ZAGREB, 3. prosinca 2010.(Hina), Vlada je dala suglasnost za zaduženja više gradova i općina te, među ostalim, donijela odluku o robnoj pomoći Caritasu Nadbiskupije Zagreb, navodi se u priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice Vlade.

Vlada je donijela Odluku o jednokratnoj robnoj pomoći Caritasu Nadbiskupije Zagreb, Caritasu Župe sv. Antuna Padavonskog, za potrebe prehrane najsiromašnijih građana i osoba koje koriste organizirani način prehrane putem pučkih kuhinja biskupskog Catitasa, Crvenog križa i Merhameta, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću.

Humanitarnu pomoć u hrani koristit će oko 60.000 stanovnika socijalno najugroženijih slojeva društva te će ista biti raspoređena na 10 lokacija. Povodom Božićnih blagdana, Hrvatskom Caritasu odobren je iznos od 250.000 kuna za potporu akciji „Za 1000 radosti“. Gradu Zagrebu dana je suglasnost kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb, za zaduženje u iznosu od 150.000.000 kuna.

Sredstva će se koristiti za realizaciju kapitalnih ulaganja u izgradnju prometnica u Gradu Zagrebu na temelju Programa radova u djelatnosti gospodarenja vodama, prometa i komunalnog gospodarstva i za izgradnju objekata iz Programa radova kapitalnih ulaganja u objekte društvenih djelatnosti u Gradu Zagrebu u 2010. godini. Vlada je dala suglasnost Gradu Krapini za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb, u iznosu od 1.500.000 kuna, za otkup zemljišta za izgradnju produžetka ulice Frana Galovića u Krapini, te za sanaciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta i javnih površina na području Grada Krapine.

Također, dana je suglasnost Općini Cerna za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb, u iznosu od 2.500.000 kuna, za financiranje kapitalnih projekata. Općini Medulin dana je suglasnost za zaduženje kod Istarske kreditne banke Umag d.d. u iznosu od 11.640.000 kuna, a sredstva će se koristiti za financiranje izgradnje vrtića u Medulinu, kružnog toka i prometnice oko vrtića te za nabavu opreme za navedeni vrtić. Dopunjena je Odluka o davanju suglasnosti Gradu Novom Marofu za zaduženje kod Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., Zagreb.

Grad Novi Marof po dobivenoj suglasnosti Vlade RH na javnom natječaju za izvođača radova izgradnje Kulturnog centra s gradskom knjižnicom u Novom Marofu postigao je ukupnu cijenu radova povoljniju od prvotno planirane pa je zatražena prenamjena za navedeni iznos. Neiskorišteni dio kredita koristio bi se za financiranje novih investicija planiranih Proračunom Grada Novog Marofa za 2010. godinu. U točki 1. stavku 2. briše se točka iza posljednje riječi „godine“ i dodaju riječi: „i financiranje kapitalnih projekata planiranih u Proračunu Grada Novog Marofa za 2010. godinu u skladu s Odlukom Gradskog vijeća Grada Novog Marofa i prenamjeni dijela kredita od 13. studenog 2010. godine“.

Također, donesena je Odluka o imenovanju izaslanstva Republike Hrvatske za sudjelovanje na 16. konferenciji sastanka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime i 6. konferenciji stranaka Kyotskog protokola. Vlada je prihvatila Nacrt plana upravljanja vodnim područjima kao podlogu za izradu Plana upravljanja vodnim područjima. Okvirna direktiva o vodama jedna je od najznačajnijih direktiva pravne stečevine EU. Prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju potrebno je donošenje spomenutog Plana.

Uslijedit će javna rasprava o predmetnom dokumentu sa svim dionicama voda u trajanju od šest mjeseci, a potom izrada konačnoga Nacrta plana upravljanja vodnim područjima. Prihvaćeno je Izvješće o provedbi Zaključka Vlade Republike Hrvatske o sufinanciranju troškova otkupa i skladištenja mandarina, jabuka I. klase i jabuka za industrijsku preradu, berba 2009. godine. Prihvaćeno je pokroviteljstvo nad obilježavanjem 85. godine rada i djelovanja Hrvatskog lovačkog saveza, kaže se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću.