c S
Dnevne novosti

Predsjednik Sabora u službenom posjetu Mađarskoj

07.12.2010 07:21 ZAGREB, 6. prosinca 2010. Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić putuje u službeni posjet Mađarskoj tijekom kojega bi se trebao susresti s najvišim dužnosnicima te zemlje koja će u prvom polugodištu sljedeće godine predsjedavati Europskom unijom, najavljeno je iz Hrvatskog sabora.

Bebić bi se u srijedu trebao susresti s mađarskim predsjednikom Palom Schmittom, predsjednikom mađarskog parlamenta Laszlom Koeverom, potpredsjednikom mađarske vlade Zsoltom Semjenom te službenim predstavnicima hrvatske manjine u Mađarskoj.

Predsjednik Sabora s mađarskim bi domaćinima trebao prije svega razgovarati o pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, čiji se završetak očekuje upravo u vrijeme mađarskog predsjedanja, o političkoj, gospodarskoj i kulturnoj suradnji dviju zemalja, o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina, te parlamentarnoj suradnji uz utvrđivanje njezine daljnje dinamike.

Najviši mađarski dužnosnici u više su navrata ponovili da je jedan od prioriteta mađarskog predsjedavanja Europskom unijom završetak pregovora s Hrvatskom. Nedavno je diplomatski izvor u Bruxellesu kazao da bi pregovori mogli biti završeni na zadnjoj Međuvladinoj konferenciji pod mađarskim predsjedanjem, 21. lipnja sljedeće godine, pod uvjetom da Hrvatska 11. ožujka dobije pozitivno mišljenje Europske komisije u izvješću o ispunjavanju mjerila za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava.

Hrvatska i Mađarska nemaju otvorenih pitanja i imaju dobru političku i gospodarsku suradnju. Strateška područja gospodarske suradnje su razvoj infrastrukturnih projekata te daljnji razvoj suradnje u području energetike.

Gospodarska kriza 2009. dovela je do značajnog pada robne razmjene između dvije zemlje, a u razdoblju od siječnja do rujna 2010. robna razmjena između Hrvatske i Mađarske iznosila je 457,4 milijuna eura odnosno 4,2 milijuna eura više nego u istom razdoblju 2009. godine. Mađarska zauzima 4. mjesto među stranim ulagačima u Hrvatskoj.

Što se tiče nacionalnih manjina, nova zakonska rješenja u Mađarskoj trebala bi omogućiti da nacionalne manjine u toj zemlji, među kojima je i hrvatska, imaju svoje zastupnike u novom sazivu mađarskog parlamenta 2014. godine. Bebić bi također razgovarati o nastavku suradnje dviju zemalja tijekom turističke sezone te o prekograničnoj suradnji.