c S
Dnevne novosti

Jandroković u posjetu Velikoj Britaniji, Danskoj i Njemačkoj

07.12.2010 07:23 ZAGREB, 6. prosinca 2010. Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković je u višednevnu posjetu Velikoj Britaniji, Danskoj i Njemačkoj gdje će s visokim dužnosnicima tih zemalja razgovarati o hrvatskom napretku na putu u Europsku uniju, bilateralnim pitanjima i stanju u regiji, najavljeno je iz MVPEI-ja.

U Londonu će se Jandroković sastati s britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom kojega će izvijestiti o napretku pregovora i tražiti da se dosadašnja dobra suradnja s Velikom Britanijiom nastavi. U MVPEI-ju drže kako Hrvatska već odavno nije problem u jugoistočnoj Europi, već dio aktivnosti EU-a za pronalaženje rješenja za zemlje u regiji, pa će i razgovori u Velikoj Britaniji biti partnerski.

I Hrvatskoj je u interesu da se pokrenu reforme u tim zemljama radi postizanja europskih standarda, dodaje se. Jandroković će se sastati i s Markom Priskom, ministrom za poslovanje i poduzetništvo, u sklopu nastojanja hrvatske vlade da predstavi paket programa za poticanje ulaganja u energetici i infrastrukturi. U srijedu će Jandroković razgovarati sa skupinom britanskih gospodarstvenika, a održat će i predavanje na Kraljevskom institutu za međunarodne poslove o temi "Članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji i uloga Hrvatske u jugoistočnoj Europi".

Iz Velike Britanije Jandroković u četvrtak putuje u Dansku gdje će se sastati s Lene Espersen, potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih poslova, koja je bila i ministrica gospodarstva. U parlamentu će se pak sastati s predsjednicama odbora za vanjsku politiku i europske poslove Evom Kjer Hansen i Anne-Marie Meldgaard.

Tijekom jednodnevna posjeta Danskoj Jandroković će se sastati i s vodećim ljudima Rockwoola, tvrtke koja nailazi na teškoće u ulaganju u Hrvatskoj. Iz MVPEI-ja najavljuju kako će ministar ondje ulagačima reći kako je Hrvatska svjesna teškoća, ali ulagači su dobrodošli u Hrvatsku, pa radi i na programu za uklanjanje zapreka ulagačima.

U Berlinu će ministar vanjskih poslova i europskih integracija Jandroković u petak i subotu sudjelovati na skupu "Perspektive jugoistočne Europe: Njemačka, Austrija i SAD u dijalogu s čelnicima iz regije", najavljeno je iz MVPEI-ja. Zasad je potvrđeno da će na tom skupu sudjelovati i ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije te vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Kosova.

Predviđa se da Jandroković za boravka u Berlinu sudjeluje i u bilateralnim razgovorima s njemačkim i austrijskim predstavnicima.