c S
Dnevne novosti

Predsjednik: nositelji vlasti u regiji imaju posebnu odgovornost

07.12.2010 07:29 BANJALUKA, 6. prosinca 2010. Nositelji vlasti u svim zemljama u regiji imaju posebnu odgovornost da cijelo područje povedu putem mira i suradnje u europsku budućnost, rekao je u Banjoj Luci hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

U izjavi za novinare nakon sastanka s predsjedateljem predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i članom predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem Josipović je rekao kako je to bio sastanak s dvojicom prijatelja i da je uputio službeni poziv predsjedništvu BiH da dođe u Hrvatsku, koji je načelno prihvaćen.

"Nositelji vlasti na najvišim razinama u svim zemljama u regiji imaju posebnu odgovornost povesti cijelo područje putem mira i suradnje u europsku budućnost, imaju obvezu ljudima pokazati optimizam i uvesti ga u regiju", rekao je hrvatski predsjednik. Josipović je izrazio uvjerenost da se dijelom u tome već uspjeva jer mu je, kako je rekao, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, s kojim se sastao prije toga, kazao da "naše zemlje već sad uživaju jedan drugi imidž od onoga što su ga imale prije možda godinu dana".

"Vrlo je važno da nas doživljavaju kao vrlo ozbiljne države, kao ozbiljne partnere, okrenute najvišim civilizacijskim i humanim vrijednostima", rekao je hrvatski predsjednik. Radmanović je izrazio zadovoljstvo činjenicom što je u Banjoj Luci ugošćen predsjednik susjedne i prijateljske Hrvatske i ustvrdio kako je zadnjih nekoliko mjeseci između BiH i Hrvatske uspostavljena vrlo intenzivna suradnja koja se pojačava na svim područjima.

Na sastanku su trojica sugovornika razmijenila mišljenja o aktualnim pitanjima i međusobno se informirala o stanju u dvjema zemljama, s obobitim naglaskom na put Hrvatske prema Europskoj uniji i pitanje uspostave vlasti na svim razinama u BiH. "Vođe zemalja zapadnog Balkana trebaju uzeti stvari u svoje ruke i između sebe se dogovoriti kako će izgledati prostor na kojem žive", rekao je Radmanović, koji je u odgovoru na novinarsko pitanje o tome zašto na sastanku nije bio Željko Komšić odgovorio kako je član predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda na putu izvan BiH već dva dana i kako bi inače bio u Banjoj Luci.

"Predsjedništvo BiH funkcionira jedinstveno i, barem u ovom trenutku, nema razlika, a u svakome slučaju ne bi bilo kad je u pitanju dolazak predsjednika Josipovića", rekao je Radmanović. Izetbegović je rekao kako u regiji vlada novo, bolje ozračje i novi optimizam i izrazio mišljenje da je za to osobno zaslužan i hrvatski predsjednik Josipović. "Predsjednik Josipović inspirira ostale političke vođe (regije) i na tom sam zahvalan", rekao je Izetbegović, dodavši kako mu je zato čast nazočiti večerašnjoj svečanosti u kojoj će hrvatski predsjednik dobiti nagradu banjolučkih nezavisnih novina za osobu godine koju je, kako je istaknuo Izetbegović, "očito zaslužio".

"Razgovarali smo i o ubrzanu putu svih zemalja bivše Jugoslavije u Europsku uniju. Mislim da ćemo u dogledno vrijeme ponovno živjeti u jednoj zemlji - u civiliziranoj i dobro uređenoj Europskoj uniji", rekao je Izetbegović. Josipović se nakon sastanka s članovima predsjedništva BiH sastao s predstavnicima Udruge Hrvata Banje Luke i Udruge povratnika Hrvata u Republiku Srpsku, a potom će se susresti s predsjednikom bosanskosrpskog entiteta Miloradom Dodikom i predstavnicima Hrvata koji žive u BiH, predstavnicima izbjeglih Hrvata i predstavnicima gospodarstvenika Hrvata podrijetlom iz BH.

Josipović će potom nazočiti svečanosti proglašenja dobitnika nagrade "Osoba godine 2010." koju su banjolučke Nezavisne novine ove godine dodijelili njemu za doprinos boljoj suradnji u jugoistočnoj Europi. Po najavama svečanosti će nazočiti predsjednici Srbije i Crne Gore Boris Tadić i Filip Vujanović, predstavnici vlasti svih triju konstitutivnih naroda u BiH te 20-ak veleposlanika akreditiranih u BH.