c S
Dnevne novosti

Civilni aktivisti u 30 mjeseci nisu zabilježili kršenja prava migranata

08.12.2010 07:20 ZAGREB, 6. prosinca 2010. U Ravnateljstvu policije je svečano obilježeno zatvaranje projekta u kojem su predstavnici civilnog društva tijekom 30 mjeseci u četiri policijske uprave neposredno pratili rad na području nezakonitih migracija i azila, pri čemu nisu zabilježili ni jedan slučaj kršenja temeljnih ljudskih prava migranata, odnosno tražitelja azila.

Projekt "Praćenje postupanja policijskih službenika MUP-a RH u području nezakonitih migracija i azila" proveden je u policijskim upravama zagrebačkoj, primorskog-goranskoj, varaždinskoj i međimurskoj. Policijsko postupanje tijekom saslušanja migranata uhićenih zbog nezakonitog ulaska, boravka, odnosno izlaska iz Hrvatske i poštivanje njihovih temeljnih ljudskih prava promatralo je 27 neovisnih promatrača Hrvatskog pravnog centra (HPC) u isto toliko policijskih postaja, a sveukupno je promatrano 637 policijskih saslušanja.

U projektu su sudjelovali i Nizozemsko vijeće za izbjeglice, Hrvatski Crveni križ, a uz financijsku potporu MATRA Programa Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske. Analiza je pokazala da je postupanje policije bilo zakonito, profesionalno i vrlo kooperativno, istaknula je Ivana Polunić iz HPC-a koja je bila i jedan od izvršnih voditelja projekta. Kazala je da su u svim promatranim slučajevima, njih 85, u kojima su nezakoniti migranti izrazili želju za dobivanjem azila te namjere pravovremeno prepoznate od strane policajaca.

Nije zabilježen ni jedan slučaj kršenja temeljnih ljudskih prava migranata, odnosno tražitelja azila. "Štoviše, uočeno je da su policijski službenici pokazali osjetljivost na teže životne okolnosti osoba prema kojima su postupali, čak i više no što je to bilo očekivano", istaknula je. Naglasila je važnost suradnje MUP-a i civilnog društva u ovom projektu 'border monitoringa', posebice u vrijeme kada jača trend sve restriktivnijih migracijskih politika i sve češćih kršenja ljudskih prava migranata u razvijenim zapadnim zemljama.

Taj je trend, kazala je, povezan s globalnim strahom od prijetnje terorizma i mjerama koje zemlje provode u cilju zaštite nacionalne sigurnosti. Zlato Sokolar iz MUP-a, također izvršni voditelj projekta, naglasio je da su civilni promatrači imali pristup svim relevantnim podacima koji su bili bitni za postupanje prema pojedinim ilegalnim migrantima i tražiteljima azila. Predsjednica HPC-a Agata Račan zahvalila je Nizozemskoj na finacijskoj potpori projektu i naglasila njegovu važnost zbog uspostavljanja kvalitetnog odnosa između civilnog sektora i javne vlasti.

Važnost projekta zbog zaštite temeljnih ljudskih prava migranata naglasio je i predstavnik UNHCR-a Wilfried Buchhhorn. Na financijskoj potpori i sudjelovanju, Nizozemskoj je zahvalio i načelnik Uprave za granice Nikola Milina. Ustvrdio je da je MUP pokazao sposobnost provođenja međunarodnih standarda na području azila, migracija i granica te zaštite ljudskih prava, a što je, istaknuo je, važno u kontekstu provedbe pretpristupnih pregovora i zatvaranja pojedinih poglavlja.

Nizozemska veleposlanica Stella Ronner-Grubačić rekla je da je Hrvatska od zemlje koja je 1990-ih stvarala izbjeglice, danas postala zemlja primateljica migranata i zemlja koja će vrlo skoro postati vanjskom granicom EU. Poručila je kako je upravo zato važan i ovaj projekt kako bi se moglo poručiti da je granica EU dobro čuvana i da propušta one ljude kojima je pomoć potrebna, ali i da je nepropusna za trgovce ljudima, krijumčare i organizirani kriminal.