c S
Dnevne novosti

Komorowski i Medvedev najavili širenje poljsko-ruske suradnje

08.12.2010 07:18 VARŠAVA, 6. prosinca 2010. Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev su za posjeta ruskog čelnika, koji se ocjenjuje povijesnim, obećali veću suradnju njihovih dviju država.

Komorowski i Medvedev sporazumjeli su se u više pitanja, a među najvažnijima bilo je i postavljenje spomen-obilježja žrtvama zrakoplovne nesreće u travnju u Rusiji kad su poginuli tadašnji poljski predsjednik Lech Kaczynski i još 95 osoba, izvijestila je agencija dpa.

Komorowski je ocijenio da će taj potez produbiti poljsko-ruske odnose, a Medvedev je obećao da će ruska istraga pada zrakoplova biti objektivna i također obećao pomoći rasvjetljavanju pune istine o sovjetskom pokolju poljskih vojnika u Drugom svjetskom ratu.Posjet Medvedeva, prvi nekoga ruskog predsjednika u zadnjih osam godina, svjež je početak u povijesti poljsko-ruskih odnosa, rekao je Komorowski i dodao da su obje nacije sposobne "prevladati dramu složene povijesti" kako bi krenuli prema boljoj budućnosti.

"Ne otvaramo samo novo poglavlje nego i dobro poglavlje poljsko-ruskih odnosa knjige koju pišemo tisućama godina u našim odnosima", rekao je Komorowski.Medvedev je istaknuo da su razgovori protekli u "ozračju povjerenja" i kako se nada da je susret početak "višedimenzionalnih" odnosa između Varšave i Moskve.

"Uvjeren sam da će ovaj dugo očekivan posjet našim odnosima dati novu živost", rekao je Medvedev, dodavši kako se nada da će bolji odnosi s Varšavom pomoći i ruskoj suradni s NATO-om i Europskom unijom.Dva čelnika su se u razgovorima dotaknuli i sovjetskog pokolja oko 22.000 Poljaka tijekom Drugog svjetskog rata. Komorowski je rekao kako od Rusije očekuje da razumije da treba dati sve svoje dokumente za istragu o tim zločinima.

Ruski je parlament prošli mjesec prvi put službeno osudio pokolj. Medvedev je rekao da će Rusija nastaviti surađivati s Poljskom kako bi se razotkrila puna istina o pokolju."Trebamo znati istinu. Poljacima to treba, kao i našim građanima jer su naše povijesti povezane tragičnim događajima u kojima su ljudi patili", rekao je Medvedev.

Poljska i Rusija su u ponedjeljak potpisale pismo namjere o uspostavi "centra za dijalog" i nekoliko sporazuma, uključivo o suzbijanju onečišćenja na Baltiku i suradnji poljskih i ruskih državnih odvjetnika.Predviđeno je da se Medvedev u ponedjeljak sastane i s premijerom Donaldom Tuskom, a u utorak, prije nego otputuje u Bruxellesu na summit Rusije i EU-a, položi cvijeće na spomeniku sovjetskim vojnicima.