c S
Dnevne novosti

Sabor o povećanju broja hrvatskih vojnika u Afganistanu

08.12.2010 07:24 ZAGREB, 7. prosinca 2010. Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF), po kojoj bi Hrvatska u 2011. i 2012. u tu mirovnu operaciju upućivala do 350 svojih vojnika, 30 više nego do sada.

Trenutno je u Afganistanu razmješten 16. hrvatski nacionalni kontingent (HRVCON) u čijem se sastavu nalazi 319 vojnika, a u skladu s važećom odlukom Sabora po kojoj je u 2010. godini moguće u navedenu mirovnu operaciju uputiti do 320 pripadnika Oružanih snaga. No, slijedom nove savezničke strategije, koja u 2011. predviđa početak procesa tranzicije odgovornosti za sigurnost i stabilnost na afganistanske vojne i sigurnosne snage, NATO je svoje članice, pa tako i Hrvatsku, pozvao da dodatnim snagama pridonesu intenziviranju misije obuke afganistanskih snaga.

Prijedlog nove savezničke strategije predviđa da se tijekom iduće četiri godine osposobe afganistanske nacionalne sigurnosne snage za samostalno djelovanje i preuzimanje potpune odgovornosti za sigurnost zemlje. Istovremeno, savezničke snage trebaju premostiti nedostatak sigurnosnih kapaciteta i osigurati dovoljne sposobnosti i resurse za obuku afganistanskih snaga.

U prijedlogu Odluke, koju Sabor treba potvrditi s najmanje 102 zastupnička glasa, navedena je i sigurnosna prosudba koja pokazuje su tijekom proteklog razdoblja pojačane aktivnosti pobunjeničkih snaga kao odgovor na ISAF operaciju - Talibani nastavljaju s asimetričnim napadima, posebice u zahvatu glavnih prometnih komunikacija i u blizini baza afganistanske vojske i policije.

Vlada, kao predlagatelj Odluke, napominje da je sudjelovanje u mirovnim operacijama najkonkretniji doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti u svijetu, a da sudjelovanje u operaciji ISAF profilira Hrvatsku kao pouzdanu članicu NATO-a i međunarodne zajednice koja može odgovoriti većim sigurnosnim izazovima.