c S
Dnevne novosti

Saborski odbor za Zakon o oduzimanju imovine

08.12.2010 07:33 ZAGREB, 7. prosinca 2010. Saborski Odbor za pravosuđe podupro je Konačni prijedlog Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, koji bi trebao omogućiti jednostavnije i brže oduzimanje imovine, poput vikendica i jahta, koju su kriminalci protuzakonito stekli.

Taj je zakon važna mjera koja izražava temeljno načelo da nitko ne smije zadržati imovinsku korist koju je ostvario kaznenim djelom i prekršajem, rekao je Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Damir Kontrec.

Zakonom, dodao je Kontrec, uređuju se postupak utvrđivanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, postupanje s oduzetom imovinom, nadležnosti i ovlasti tijela za njezino upravljanje te, uz ostalo, i ostvarenje prava oštećnih osoba. Riječ je o zakonu čije donošenje znači ispunjavanje mjerila za zatvaranje poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava).

Prema prijedlogu tog zakona koji je vlada u petak uputila u drugo čitanje, odluka o oduzimanju imovinske korisiti isključivo je u nadležnosti suda. Sudskom odlukom kojom se utvrđuje krivnja utvrdit će se i omjer protuzakonito ostvarene imovinske koristi, koja nakon pravomoćnosti presude postaje državno vlasništvo. Tim se zakonom banke obvezuje na dostavljanje podataka o financijskom stanju optuženika, a do pravomoćnosti presude zabranjuje im se isplaćivanje blokiranih sredstava korisniku.

Odbor za pravosuđe podržao je i Prijedlog strategije reforme pravosuđa za razdoblje od 2011. do 2015., prijedlog zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava kojim se racionalizira njihova mreža te imenovanje sudaca porotnika Vrhovnog suda.