c S
Dnevne novosti

Beograd: susret parlamentarnih skupina prijateljstva Hrvatske i Srbije

09.12.2010 07:19 BEOGRAD, 7. prosinca 2010. Voditelji zastupničkih parlamentarnih skupina prijateljstva Hrvatske i Srbije Neven Mimica i Janko Veselinović su u Beogradu istaknuli važnu ulogu parlamenata dviju zemalja u rješavanju međusobnih otvorenih pitanja te zajednički ocijenili kako dvije zemlje razvijaju dobru međuparlamentarnu suradnju.

Mimica i Veselinović su, u obraćanju novinarima nakon sastanka dviju parlamentarnih skupina, posebice istaknuli ulogu parlamenata i njihove međusobne suradnje na putu Hrvatske i Srbije k članstvu u Europskoj uniji (EU).

"Pred nama je nova faza odnosa Hrvatske i Srbije, koju bih nazvao fazom europskog partnerstva i u takvu europskom partnerstvu i europskoj budućnosti parlamenti će zasigurno ne samo naći svoje mjesto nego će poticati i druge da pridonose tom partnerstvu", kazao je Mimica. Naveo je kako Hrvatska želi održati takav dijalog i takvu razinu parlamentarnog razumijevanja i suradnje. To činimo na isti način kao što su hrvatski predsjednik Ivo Josipović i srbijanski predsjednik Boris Tadić popravili ukupno ozračje, razvili odnose međusobna povjerenja, jačali dobrosusjedske odnose i ukupnu bilateralnu i regionalnu stabilnost i, rekao bih, pridonosili zajedničkom europskom interesu naših dviju zemalja, istaknuo je.

Parlamenti dviju država i dvije skupine parlamentarnog prijateljstva žele, po Mimičinim riječima, raditi to isto i razvijati međuparlamentarnu suradnju. Ovaj napredak i normalizacija dobrosusjedskih odnosa zasigurno su bili potrebni i stvorili su dobar okvir i poticaj za sljedeće korake koje trebaju učiniti vlade i parlamenti, a to je rješavanje otvorenih pitanja, dodao je Mimica. Veselinović je ocijenio kako je današnjim, drugim ovogodišnjim sastankom označena nova, viša razina suradnje dvaju parlamenata te da je napravljen dobar temelj za bolju političku suradnju općenito između dviju država. To bi, kako je rekao, trebalo značiti i brže rješavanje otvorenih pitanja, ali i njihova bržeg puta k europskim integracijama.

Ulazak u europske integracije cilj je obiju država, no one moraju zajedno raditi kako bi na ovim prostorima bolje živjeli i narodi, i nacionalne manjine, Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji, istaknuo je Veselinović. Hrvatsku parlamentarnu skupinu prijateljstva tijekom dana primio je srbijanski premijer Mirko Cvetković. Ustvrdio je da je postignut znatan napredak u bilateralnoj suradnji te da se aktivno radi na rješavanju preostalih otvorenih pitanja u odnosima dviju država.

Također je istaknut ulazak u EU kao zajednički strateški cilj te zauzimanje Srbije za što bržu integraciju svih zemalja zapadnog Balkana u EU. Zaključeno je da će se dvije države nastaviti zauzimati za unaprjeđenje položaja hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj, stoji u priopćenju srbijanske vlade.

Parlamentarna skupina prijateljstva Hrvatskog sabora sastala se s predsjednicom srbijanske skupštine Slavicom Đukić-Dejanović, koja je istaknula doprinos skupina prijateljstva ubrzanju puta dviju zemalja u EU te poboljšanju ozračja u njihovim odnosima. Mimica je pak, navodi se u priopćenju ureda predsjednice parlamenta, posebice istaknuo važnost jačanja dobrosusjedstva ne samo za bilateralne odnose već i za regionalnu stabilnost i europsku budućnost.