c S
Dnevne novosti

Predsjednik Sabora Luka Bebić u službenom posjetu Mađarskoj

09.12.2010 07:21 BUDIMPEŠTA, 7. prosinca 2010. Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić doputovao je u službeni posjet Mađarskoj tijekom kojega bi se trebao susresti s najvišim dužnosnicima te zemlje koja će u prvom polugodištu sljedeće godine predsjedati Europskom unijom.

Bebić bi se u srijedu trebao susresti s mađarskim predsjednikom Palom Schmittom, predsjednikom mađarskog parlamenta Laszlom Koeverom, potpredsjednikom mađarske vlade Zsoltom Semjenom te službenim predstavnicima hrvatske manjine u Mađarskoj.

Predsjednik Sabora s mađarskim bi domaćinima trebao prije svega razgovarati o hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom, završetak koji se očekuje upravo u vrijeme mađarskog predsjedanja, o političkoj, gospodarskoj i kulturnoj suradnji dviju zemalja, o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina, te parlamentarnoj suradnji uz utvrđivanje njezine daljnje dinamike.

Ostale teme razgovora trebale bi biti nastavak suradnje dviju zemalja tijekom turističke sezone i prekogranična suradnja. Najviši mađarski dužnosnici u više su navrata ponovili da je jedan od prioriteta mađarskog predsjedanja EU-om završetak pregovora s Hrvatskom.

Nedavno je diplomatski izvor u Bruxellesu kazao da bi pregovori mogli završiti na zadnjoj međuvladinoj konferenciji pod mađarskim predsjedanjem 21. lipnja sljedeće godine, ako Hrvatska 11. ožujka dobije pozitivno mišljenje Europske komisije u izvješću o ispunjavanju mjerila za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava. Hrvatska i Mađarska nemaju otvorenih pitanja, a politička i gospodarska suradnja je dobra.