c S
Dnevne novosti

Josipović primio izaslanstvo Udruge gradova

09.12.2010 07:22 ZAGREB, 7. prosinca 2010. Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je izaslanstvo Udruge gradova koje ga je upoznalo s aktualnim problemima s kojima se svakodnevno susreću kao neposredno izabrani predstavnici građana i nositelji izvršne vlasti u gradovima, izvijestio je Ured predsjednika Republike Hrvatske.

Gradonačelnici desetak hrvatski gradova, ujedno članovi Udruge gradova u RH, smatraju kako se rješavanje problema lokalne samouprave, ali i najavljene reforme sustava financiranja i decentralizacije ovlasti u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, odgađaju što je suprotno praksi zemalja Europske unije.

Predsjednik Republike naglasio je kako je kvalitetna i dobro promišljena decentralizacija Hrvatske potrebna i kako bi u decentralizaciju trebalo ugraditi i mogućnost da gradovi postanu pokretači investicija, navodi se u priopćenju. „Za to je nužna veća koordinacija između nadležnih ministarstava i gradova radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa kako bi se u lokalnim samoupravama ubrzale investicije koje donose razvoj i zapošljavanje“, istaknuo je predsjednik Josipović.