c S
Dnevne novosti

Rektor Bjeliš: intenziviran je rad na promjenama na Sveučilištu

09.12.2010 07:25 ZAGREB, 8. prosinca 2010. Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš izjavio je na konferenciji za novinare kako je intenziviran rad na strukturnim i razvojnim promjenama na Sveučilištu, koji bi iduće godine trebao rezultirati strategijom razvoja zagrebačkog Sveučilišta.

Osvrčući se na izvanrednu sjednicu Senata zagrebačkog Sveučilište rektor je rekao da je ona održana radi intenziviranja rada na promjenama na Sveučilištu, koji će u prvoj fazi biti povezan sa senatskim raspravama. Stoga je najavio da će već na idućoj sjednici Senata, 21. prosinca, biti izložen kratki tekst s polaznim postavkama strategije i plana razvoja Sveučilišta.

Rekao je da će se u pripremnom razdoblju pokriti teme kao što su restrukturiranje Sveučilišta i promjena u njegovim djelatnostima, a unutar tih poglavlja obradit će se teme kao što su studenti, financijsko poslovanje, studij, istraživanje i dr. Kada se postave bitne odrednice i napravi cjelina, najavio je Bjeliš, plan je da se do travnja 2011. dođe do studije o organizacijskim i funkcionalnim promjenama na Sveučilištu, a koja će biti temeljni dokument za usvajanje strategije razvoja Sveučilišta i izmjene statuta.

Oba posla bi trebala biti gotova do rujna 2011., rekao je. Bjeliš drži da je za implementaciju tih dokumenata, posebno novog statuta, potrebno razdoblje do dvije godine, a što to podrazumijeva rekonstrukciju strukture Sveučilišta, povezivanje sastavnica u cjeline, uspostavu novog istraživačkog sustava te uspostavu novog poslovnog sustava. Što se tiče studentskih programa oni su "zreli za inventuru", kazao je rektor dodajući da će se na tome sustavno raditi tako da akademska godina 2012./13. započne s novim paketom studentskih programa.

Sveučilište se osvrnulo i na članak "Visak premješta stolove u srcu akademske zajednice", objavljene u Večernjem listu 17. studenog, napominjući da je u zadnjih osam godina na sistematskom pregledu nekolicini zaposlenika ustanovljena teža bolest. "Zaposlenici Rektorata, uznemireni zbog dijagosticiranja teških oboljenja, a vjerujući da vide povezanost između radnih prostora i osoba kojima je ustanovljena teža bolest, željeli su dobiti mišljenje radiestezista", navodi se u priopćenju za medije i napominje da su zaposlenici te troškove pokrili sami.