c S
Dnevne novosti

U Saboru se održava okrugli stol o hrvatskim pregovorima o članstvu u EU

10.12.2010 07:30 ZAGREB, 9. prosinca 2010. Okrugli stol na temu "Status hrvatskih pregovora o članstvu u EU - Europske kohezijske i druge politike - mogućnosti za razvoj Hrvatske; uloga Hrvatskog sabora, Europskog parlamenta i građana u direktnoj parlamentarnoj demokraciji u kontekstu Lisabonskog ugovora" održava se u Hrvatskom saboru Zagrebu u organizaciji ALDE grupe u Europskom parlamentu i saborskih zastupnika, članova HNS-a, IDS-a i HSLS-a.

Sudionike okruglog stola pozdravio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić koji je rekao kako mu je jako drago da se jedan ovakav skup održava u Hrvatskom saboru.

"Hrvatska se danas nalazi na pragu ulaska u EU. To je bio jedan mukotrpan put... ali to nas jača i sigurno ćemo biti spremniji nego mnogi koji nisu prošli taj put", rekao je Bebić. Podsjetio je da je uloga Hrvatskog sabora bila osigurati najbolje rezultate i nadzirati pregovore te usklađivati hrvatsko zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU-a.

"Usvojene su stotine zakona, mislim oko 260, za manje od tri godine", kazao je Bebić. "Sada je na nama da krenemo u stvaranje struktura i osiguramo uvjete s ciljem da naš parlament može učinkovito sudjelovati u tom složenom procesu europskog donošenja odluka, ali da bi najbolje mogao služiti hrvatskim interesima", istaknuo je Bebić i poželio uspješan rad sudionicima okruglog stola. ALDE grupa je Savez liberala i demokrata za Europu u Europskom parlamentu.