c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora izvješću Odbora za predstavke i pritužbe

10.12.2010 07:26 ZAGREB, 9. prosinca 2010. Podršku svih saborskih klubova na početku zajedanja Sabora dobilo je izvješće o radu Odbora za predstavke i pritužbe za prošlu godinu u kojoj je Odbor zaprimio i obradio 394 pismene predstavke, a na razgovore primio i sve građane koji su zatražili da usmeno iznesu svoje probleme.

Predsjednik odbora Igor Dragovan kazao je kako je sve predstavke odbor uputio nadležnim tijelima na razmatranje ili je odgovorio neposredno podnositelju predstavke.

"To nisu politički obojeni problemi već životni problemi građana", kazao je Dragovan. Iz stambeno-komunalnih odnosa zaprimljeno je i obrađeno ukupno 55 podnesaka, a vezani su uz iseljenje iz stanova, obnova ratom porušenih kuća, ometanje u mirnom korištenju stana. Iz imovinskopravnih odnosa podnesena je 61 predstavka vezana uz sporost upravnih i sudskih tijela u zahtjevima povrata imovine, kuća, stanova i ranije nacionaliziranog zemljišta, a iz socijalno zdravstvene problematike Odbor je zaprimio 106 predstavki vezane uz povredu prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te socijalne skrbi.

Vezano uz rad sudova i lokalne samouprave, odnosno dugotrajnost postupka, zaprimio je 95 predstavki, dok je vezano uz rad i radne odnose, uglavnom prekid radnog odnosa i povrede učinjene u natječajnom postupku, zaprimio 77 predstavki. Vezano uz rad sudova Dragovan je istaknuo da se Sabor ni odbor ne mogu uplitati u rad sudbenih tijela već su jedino putem Ministarstva pravosuđa tražili da se određeni postupci na pojedinim sudovima ubrzaju.

U odnosu na 2008., Odbor je primio 89 predstavki manje, a Dragovan to tumači činjenicom da je dio predstavki proslijeđen ostalim saborskim odborima ili u kabinet predsjednika Sabora. Nezadovljan ažurnošću tijela javne vlasti, Dragovan je kazao kako nije napravljen korak naprijed već problemi i dalje postoje.

Ante Kulšić (HDZ) istaknuo je kako je značajno smanjen broj predstavki vezanih uz ostvarenje prava na obnovu ratom porušenih kuća. Danica Hursa (HNS/HSU) zamjera Odboru da izvješće u pogledu dugotrajnosti sudskih postupaka ne donosi analizu o kojim se sudovima i kojim predmetima radi, također, kaže, nije specificirano o kojim je povredama prava riječ te nije navedena mjesna nadležnost mjerodavnih tijela kako bi se vidjelo gdje se odugovlače postupci.

Odbor, naglašava, treba utvrditi razloge dugotrajnosti postupaka i uputiti prijedloge da se ona smanji, naglašava Hursa. Damir Kajin (IDS) izrazio je nezadovoljstvo odnosom države prema zaštićenim najmoprimcima koji je, kaže, "nepravda na kvadrat". Zaštićeni najmoprimci ne mogu doći u situaciju da otkupe stan u kojem žive 50-60 godina i prisiljava ih se da završe na ulici, ustvrdio je Kajin koji smatra kako očito za rješavanje tog pitanja nema političke volje.