c S
Dnevne novosti

Malčić: Hrvatska nije učinila dovoljno u zaštiti ljudskih prava

11.12.2010 07:08 ZAGREB, 10. prosinca 2010. Unatoč tome što se može čuti kako je Hrvatska učinila veliki napredak u zaštiti ljudskih prava te da je u tome na samom vrhu, nije učinjeno dovoljno jer smo prije pet godina upozoravali na iste stvari koje su sada na dnevnom redu u pregovorima s EU, ocijenio je na konferenciji za novinare u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

Vrijeme je, dodaje, da se upozori kako nije učinjeno dovoljno pogotovo u upravi i pravosuđu, što dovodi do sve veće diskriminacije i nejednakosti pred zakonom ponajprije manjinskih društvenih skupina, ali i sve većeg broja ljudi osiromašenih u krizi koji ne mogu ostvariti svoja prava. Konferenciju za novinare po prvi su puta zajedno organizirali Ured pučkog pravobranitelja, Centar za ljudska prava i Kuća ljudskih prava želeći se zajedno osvrnuti na stanje ljudskih prava i apelirati na potrebu jačanja institucije pučkog pravobranitelja kao ključnog neovisnog tijela za zaštitu ljudskih prava.

Malčič ističe kako je u hrvatskom pravosuđu učinjen veliki pomak u zakonodavstvu ali je zato u praksi učinjeno malo jer postupci još uvijek traju predugo a sudovi su neažurni, što najteže pogađa slabe i siromašne. Smatra da je za približavanje europskim standardima nužno provesti depolitizaciju upravnih službi, a naročito rukovodećih funkcija budući da 190 najviših službenika imenuje Vlada. Politizacija je pogubna jer je na svim razinama izvor klijentelizma i korupcije, kaže Malčić.

U Centru za ljudska prava ocjenjuju kako je rastuća ekonomska kriza dodatno ugrozila ekonomska i socijalna prava, a očiti primjeri su radnice Kamenskog koje nisu dobile plaće te im dvije godine nisu uplaćivani doprinosi, kao i najavljeno ukidanje dijela subvencija za vrtiće u Zagrebu. Pripadnici etničkih i nacionalnih, ali i drugih manjinskih skupina izloženi su raznim oblicima verbalnog, te rjeđe fizičkog nasilja a zabilježen je i značajan broj slučajeva diskriminatornog postupanja i govora mržnje, no samo je mali dio procesuiran, stoji u izvješću Centra za ljudska prava.

Posebno su ugrožene romska manjina zbog lošeg društveno-ekonomskog položaja, srpska manjina na područjima od posebne državne skrbi zbog neriješenih stambenih pitanja i nezaposlenosti te neintegriranosti, kao i seksualne manjine, koje su sve češće izložene nasilju. Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava, upozorila je na kompliciranu proceduru i restriktivne uvjete za ostvarivanje besplatne pravne pomoći koja zbog toga velikoj većini siromašnih građana ostaje nedostupna, a u isto vrijeme raste broj građana koje se za takvu pomoć obraćaju višestruko nadilazi broj zaprimljenih zakona.

Sarnavka smatra da trebamo biti zabrinuti i zbog jučerašnjih događanja oko bijega Ive Sanadera kada je predsjednik države i veliki broj zastupnika tražio od ministra unutarnjih poslova da prekrši zakon, jer nije spriječio Sanaderov odlazak prije nego mu je skinut zastupnički imunitet.