c S
Dnevne novosti

Božinović i Gordon održali redovite američko-hrvatske konzultacije

13.12.2010 07:19 WASHINGTON, 11. prosinca 2010. Davor Božinović, državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) je u američkom State Departmentu razgovarao s pomoćnikom državne tajnice za europske poslove Philipom Gordonom o bilateralnim pitanjima, ulasku Hrvatske u članstvo Europske unije i integraciji zemalja regije u NATO-o i EU.

Ističući da je riječ o redovitim političkim konzultacijama SAD-a i Hrvatske, Božinović je kazao kako je kod bilateralnih pitanja središnja tema bilo ispunjavanje uvjeta za ulazak Hrvatske u američki program ukidanja viza, u okviru čega je usuglašen sporazum o suradnji u prevenciji i borbi protiv teških kaznenih djela.

"Očekujemo da bi uskoro i taj sporazum mogao biti potpisan. Hrvatska još mora poraditi na smanjenju broja odbijenih viza, no mi vjerujemo da će napori koje ulažemo uskoro donijeti ploda", rekao je Božinović. Najavio je da će se iduće godine intenzivirati napori za ispunjenje uvjeta za ukidanje američkih viza za državljene Hrvatske, ističući kako na tom planu očekuje potporu State Departmenta i drugih američkih institucija.

Na sastanku se razgovaralo i o hrvatskom ispunjavanju uvjeta za zatvaranje preostalih poglavlja u pregovorima s EU, uključujući i poglavlje 23. o pravosuđu i temeljnim pravima, uz "zajednički zaključak da Hrvatska pokazuje i političku i institucionalnu zrelost da pregovore dovede do kraja u prvoj polovici 2011.". "U tome imamo apsolutnu potporu SAD-a", naglasio je. Božinović je kazao da na sastanku nije bilo riječi o aktualnim zbivanjima vezanim za bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera.

Istaknuo je da se razgovaralo o ulozi Hrvatske kao regionalnog predvodnika u euroatlantskim integracijama. "Svaki dolazak u Washington je nova potvrda naših prijateljskih i partnerskih odnosa. Hrvatska je na neki način završena priča, ono što nas čeka i što je naša politika, te što se od nas očekuje u Washingtonu i glavnim gradovima Europe, to je da svojim primjerom i angažmanom pomognemo zemljama u okruženju", rekao je Božinović, dodajući kako je to "odgovornost koju Hrvatska bezrezervno preuzima".

Također je istakao kako SAD primjećuje "novu atmosferu" koja postoji među čelnicima u regiji jugoistočne Europe, što se ocjenjuje "pozitivnim razvojem situacije". Na pitanje jesu li on i Gordon komentirali WikiLeaksovu objavu povjerljivih depeša iz veleposlanstva SAD u Zagrebu, odgovorio je negativno. "Te stvari ne komentiramo, ali je naš dijalog s našim američkim prijateljima i saveznicima intenzivan i on će takav i ostati", naglasio je državni tajnik MVPEI-a.

Na upit je li američka diplomacija upoznala hrvatsku vladu s onim što se još može očekivati u objavi povjerljivih depeša na WikiLeaksu, vezano uz odnose sa Slovenijom, generala Antu Gotovinu i druga pitanja, kazao je kako je vlada uoči objave "načelno informirana da će određeni broj dokumenata nažalost biti otkriven, na način koji nije najsretniji". Naglasio je da "objava dokumenata neće ništa promjeniti u intenzivnim odnosima" Hrvatske i SAD-a.