c S
Dnevne novosti

Premijerka Kosor o turističkoj 2010. i 2011.

13.12.2010 07:21 ZAGREB, 11. prosinca 2010. Vlada neće iduće godine dodatno oporezivati turizam, kako su to najavljivali iz nekih oporbenih stranaka, jer takva odluka ne bi bila dobra za turizam kao osobito važan gospodarski sektor u Hrvatskoj, nego će nastojati dodatnim mjerama poticati taj sektor da da sve od sebe kako bi iduća 2011. u turizmu bila uspješna kao i ova 2010., istaknula je premijerka Jadranka Kosor.

Premijerka je predsjedala sjednicom užeg vladina Povjerenstva za praćenje i pripremu turističke sezone, a na kojoj su u Zračnoj luci Zagreb sudjelovali i ministar turizma Damir Bajs, te predstavnici svih hrvatskih zračnih luka i putničkih agencija.

Zahvalivši svima što je ova turistička sezona bila uspješna te što je Hrvatska ove godine - u usporedbi s Europom i mediteranskom konkurencijom - u turizmu zabilježila bolje rezultate, Kosor je naglasila da više ne možemo govoriti o turističkoj sezoni nego turističkoj godini, jer turista u Hrvatskoj ima i sada, a turistički djelatnici se "bore do kraja godine za svakog gosta".

Istaknula je da je uspjehu u turizmu doprinijelo i to što je Hrvatska sigurna i mirna zemlja, što je vlada sa socijalnim partnerima sačuvala socijalni mir i što je najvažnije - radna mjesta. Predsjednica Vlade očekuje da će krajem ove godine svi biti zadovoljni turističkim rezultatima te da će to pokazati i prihodi, jer prve analitičarske procjene turističkog prihoda za ovu godinu govore o povećanju u odnosu na prošlu godinu. I 2011. turistička godina bi trebala biti takva, ako ne i bolja od 2010., iako nitko ne očekuje da će iduća godina u hrvatskom turizmu i cijelom gospodarstvu biti laka i jednostavna.

Treba i dalje, upozorila je Kosor, pronalaziti nove mogućnosti koje su i u 2010. turističkoj godini dale dobre rezultate. Dodala je da su se sve mjere i potpore Ministarstva turizma i Vlade RH te upornost svih djelatnika u turizmu pokazale dobrim, pa tako i olakšavanje viznog režima za pojedine zemlje te potpore dolascima zračnim putem te će se to nastaviti i dalje.

Ministar turizma Bajs zahvalio je premijerki na blagom povećanju proračunskih sredstava za turizam za iduću godinu što će omogućiti da se 2011. dobro pripremi. Podsjetio je da su mjere za udružene turističke tržišne aktivnosti za iduću turističku godinu već na snazi te da postoji veliko zanimanje stranih i domaćih tour-operatora i zračnih prijevoznika za natječaje za dobivanje potpora za iduću godinu, a koji su u tijeku.

U vezi zračnog prometa, što je bila tema današnje sjednice, ministar je naglasio da su ove godine sve zračne luke zabilježile ukupan porast prometa od 6 posto te da su državne mjere potpore za zračne prijevoznike za ovu godinu tim putem u Hrvatsku dovele 600 tisuća putnika.

Kazao je i kako se nada da će se iduće godine iz Hrvatske otvoriti direktan let prema SAD-u jer bi to bilo važno za američko i druga daleka tržišta. Kazao je i da je studeni ove godine bio bolji od lanjskog za 7,6 posto više turističkih dolazaka te 4,8 posto više noćenja. O porastima prometa zračnih luka u ovoj godini govorili su i predstavnici tih luka te predsjednik Zajednice zračnih luka Lukša Novak. Istaknuto je da je najveći porast od 30 posto zabilježila zadarska zračna luka.

Iduće godine sve luke očekuju ukupan rast od 5 do 6 posto, a i sve će, kako je najavljeno, investirati u opremanje infrastrukture i poboljšanje usluga i to više desetaka milijuna eura. Veće aktivnosti nego do sada najavio je i direktor nacionalnog avioprijevoznika Croatia airlinesa Srećko Šimunović te je naglasio da će se i oni više povezati s organizatorima putovanja te uvesti iduće godine nekoliko novih linija.