c S
Dnevne novosti

Sabor: većina podupire strategiju reforme pravosuđa

14.12.2010 07:06 ZAGREB, 13. prosinca 2010. Većina saborskih klubova podržala je Strategiju reforme pravosuđa za idućih pet godina, no dio oporbenih ocjenjuje kako ona ne donosi ništa novo i neće pridonijeti neovisnosti, stručnosti i učinkovitosti pravosuđa.

Umjesto daljnjeg iskoraka, koji smo očekivali nakon nakon dosadašnjeg tijeka reforme pravosuđa, dobili smo pompozni naziv iza kojeg nema iskoraka kojim bi se jamčio krajnji cilj, a to je da građani dobiju kvalitetnu i brzu odluku suda, kazala je Ingrid Antičević-Marinović (SDP).

"Pravosuđe je za siromašnog i dalje ostalo sporo. Pravosuđe ima dvije brzine. U prvoj radi za privilegirane, a u zadnjoj za one najslabije", smatra. Kao primjer navodi ovrhe koje su, kaže, prema radnicima koji su dužni financijskim institucijama - najbrže. "Brza i učinkovita je pravda prema onima siromašnima i to onda kad se treba od njih naplatiti, kada nastupaju kao dužnici. Ali, kad ti isti ljudi nastupaju u ulozi vjerovnika postupak je i dalje skup i dugotrajan", upozorava.

Prije početka reformskih procesa, kazala je, svaka četveročlana obitelj imala je jedan predmet pred sudom, a danas svaka tročlana obitelj ima jedan predmet pred sudom. "To je nešto što vapi za uzbunom", kazala je. Klub HDSSB-a neće podržati predloženu strategiju, a Boro Grubišić naglašava da građani nemaju povjerenja u pravosudni sustav, njegovu neovisnost i učinkovitost, a kao potvrdu navodi iznose koje je Hrvatska morala svojim građanima platiti za naknade zbog dugotrajnosti sudskog postupka, zbog kašnjenja presuda te zbog presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, u vrijeme provođenja prve strategije iz 2006. Sveukupno je to, kazao je Grubišić, iznosilo 50 milijuna kuna.

Iako podržava strategiju, Damir Kajin (IDS) ocjenjuje da je pravda u Hrvatskoj "isključivo rezervirana za sirotinju". Kao potvrdu svoje ocjene navodi činjenicu da je prije podizanja optužnih prijedloga u inozemstvo pobjeglo, kako je rekao, 30-ak kapitalaca. "To znači da iz sustava cure informacije, da je porozan i da je pravda u Hrvatskoj isključivo rezervirana za sirotinju", ustvrdio je Kajin upozoravajući i na činjenicu da Sabor o strategiji raspravlja "nakon bijega bivšeg premijera, odnosno, kako je rekao, nakon što ga je policija pustila da pobjegne. Taj slučaj, kao i 'slučaj Merčep', kazao je, govore o tome da su policija i pravosuđe svo ovo vrijeme bili ovisni, podložni političkom diktatu.

Podršku strategiji daje i Klub HNS/HSU, a Vesna Pusić naglašava kako je osnovni cilj predložene strategije provedba zakona i kontrola te provedbe. Stoga predlaže dugoročni projekt kontrole koji bi, kako je rekla, provodili studenti završnih godina pravnih fakulteta te polaznici Državne pravosudne škole. Time bi studenti dobili izravni uvid u funkcioniranje sustava, ali bi se i osigurao kontrolni mehanizam i pravosudni bi sustav na taj način stalno bio izložen oku javnosti, kazala je.

Ana Lovrin( HDZ) ustvrdila je da se predloženom strategijom osiguravaju uvjeti za nadozor nad provedbom zakona i jamči pravosuđe koje će biti dostupno svima pod jednakim uvjetima.