c S
Dnevne novosti

Kosor i Faymann sastali se na radnom ručku u Beču

14.12.2010 07:07 BEČ, 13. prosinca 2010. )Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor i austrijski kancelar Werner Faymann počeli su razgovor na radnom ručku u Beču.

Teme razgovora, po diplomatskim izvorima, bit će hrvatsko-austrijski bilateralni odnosi i mogućnosti njihova unaprjeđenja, posebice jačanje gospodarske suradnje.Kosor, koja je doputovala u radni posjet Austriji na poziv austrijskog kolege Faymanna, razgovarat će s njim o suradnji dviju država u kontekstu pristupa Hrvatske Europskoj uniji.

Austrija je jedna od članica EU-a koja snažno podupire Hrvatsku u pristupu u punopravno članstvo EU-a.U razgovorima će također biti riječi o stanju u regiji te jugoistočnoj Europi, za stabilnost kojih su zainteresirane obje zemlje..Očekuje se da će jedna od tema razgovora biti i izručenje Hrvatskoj bivšeg predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera, koji je od petka u pritvoru u Salzburgu. Sanader je dva puta izveden pred istražnog suca u Salzburgu i odbacio je navode optužnice, ali se nije očitovao o izručenju.

Austrijski mediji u najavi radnog posjeta Jadranke Kosor Beču pišu da će Kosor i Faymann, uz dobre bilateralne odnose i austrijsku potporu Hrvatskoj u pristupu EU, imati mnogo toga za razgovor, posebice o slučaju Sanadera. On bi, po pisanju austrijskih medija, mogao imati ključnu ulogu u aferi Hypo Alpe Adria banke". Posjet Jadranke Kosor Beču uzvratan je nakon posjeta austrijskog kancelara Wernera Faymanna Zagrebu u srpnju ove godine.