c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora Zakonu o oduzimanju nezakonito stečene imovine

14.12.2010 07:15 ZAGREB, 13. prosinca 2010. Saborski klubovi podržali su konačni prijedlog Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, suglasivši se u stavu da taj zakon predstavlja učinkovit alat u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković uvodno je kazao kako zakon predviđa da je odluka o oduzimanju imovinske koristi isključivo u nadležnosti suda. Sudskom odlukom kojom se utvrđuje krivnja utvrđivat će se i kolika je imovinska korist ostvarena, a kada odluka postane pravomoćna te stvari (nekretnine i pokretnine) postaju vlasništvo Republike Hrvatske.

Zahtjev za oduzimanje takve imovine mogao bi se uputiti i prije i tijekom i nakon kaznenog postupka, a postupak oduzimanja mogao bi se nastaviti i po obustavljanju kaznenog postupka ili ako okrivljenik umre, a utvrdi se da nezakonito stečenom imovinom raspolažu njegovi nasljednici ili treće osobe. Zakonom bi se banke obvezalo na dostavljanje podataka o financijskom stanju optuženika, a do pravomoćnosti presude zabranjuje im se isplaćivanje blokiranih sredstava korisniku.

Predstavnici saborskih klubova u raspravi su naglasili kako zakon izražava temeljno načelo da nitko ne smije zadržati imovinsku korist koju je ostvario kaznenim djelom i prekršajem. "Počinitelji kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminala te imovinskih kaznena djela imaju svoj jedan jedini racio - da se dokopaju imovine na nezakonit način. Budemo li imali efikasan način da im imovinu oduzmemo, taj će glavni racio nestati", poručila je Ana Lovrin (HDZ).

Napomenula je da je mogućnost blokade imovine i oduzimanja nezakonito stečene imovine postojala i do sada, kroz odredbe Kaznenog zakona i Zakona o USKOK-u, napominjući kako je prema podacima USKOK-a do sada oduzeto oko 57 milijuna kuna, ne računajući i zamrznutu imovinu. Zakon će podržati i SDP, u čije je ime Ingrid Antičević Marinović kazala kako bi pravosuđe tim propisom trebalo stati na kraj sve suptilnijim i sofisticiranijim kaznenim djelima gospodarskog kriminala.

No, upozorila je da zakon u svojoj punini neće zaživjeti ako se ne onemogući osnivanje tvrtki koje služe samo za pranje novca. "Dok god ne bude obveze da nekretnina mora biti upisana ili će se u protivnom izgubiti pravni osnov za stjecanje vlasništva u zemljišnoj knjizi, neće se puno napraviti", istaknula je. Zakon je podržala i Danica Hursa u ime Kluba HNS/HSU-a.

"Glasno i sa zadovoljstvom možemo reći - konačno", poručila je. Nenad Stazić (SDP) u pojedinačnoj je raspravi kazao kako zakon potpuno obeshrabruje potencijalne kriminalce da uđu u kriminal kako bi stekli imovinsku korist. No, smatra i da bi pravosuđe, ako zbog sumnji u zlouporabu ovlasti bude uhićen predsjednik neke stranke, osim njegove i imovine njegove obitelji trebalo blokirati i imovinu njegove stranke, "jer postoji mogućnost da se ta imovina odlijeva i nestane".

Uzvratili su mu iz HDZ-ovih klupa, ističući kako ni njegova stranka nije imuna na afere. "Svi možemo dati svoj prilog, a SDP pogotovo, i imali bi što pričati o vremenu svoje kratkotrajne vladavine", poručio je Staziću HDZ-ovac Krunoslav Markovinović, pobrajajući SDP-ove afere poput Daimlera, privatizacije hotela i drugih.