c S
Dnevne novosti

Božinović u SAD-u s američkim dužnosnicima

14.12.2010 07:11 ZAGREB, 13. prosinca 2010. Državni tajnik za politička pitanja Davor Božinović sastao se u Washingtonu sa zamjenikom posebnog predstavnika za Afganistan i Pakistan Danom Feldmanom te, na odvojenom sastanku, s demokratskim senatorom iz Aljaske hrvatskoga podrijetla Markom Begichem, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Božinović i Feldman razgovarali su o nedavnom sastanku na vrhu NATO-a u Lisabonu, te o prioritetima američkog predsjednika Baracka Obame za jačanjem sposobnosti afganistanskih snaga u preuzimanju odgovornosti za sigurnost i stabilnost Afganistana, stoji u priopćenju.

Američka strana zahvalila je na dosadašnjem doprinosu Republike Hrvatske misiji ISAF-a, kao i na odluci o upućivanju dodatnih instruktora. S obzirom na značajnu ulogu u NATO-ovoj misiji ISAF u Afganistanu, zamjenik Feldman uputio je poziv Republici Hrvatskoj za sudjelovanje u Međunarodnoj kontaktnoj skupini za Afganistan i Pakistan, ističe se u priopćenju.

Božinović se sastao i s demokratskim senatorom iz Aljaske hrvatskog podrijetla Markom Begichem kojega je izvijestio o aktualnostima procesa pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, ostvarivanju ostalih prioriteta državne politike, posebice borbi protiv korupcije i mjerama za gospodarski oporavak. Božinović i Begich razgovarali su i o nedavno održanom sastanku na vrhu NATO-a u Lisabonu, a senator Begich izvijestio je o očekivanoj zakonodavnoj agendi američkog Kongresa do kraja ove godine uključujući i ratifikaciju START sporazuma.

Božinović je Begichu prenio pozdrave premijerke Kosor te poziv da posjeti Republiku Hrvatsku 2011. godine, dodaje se u priopćenju. Senator Begich upoznat je i s posljednjim koracima za uključivanje Republike Hrvatske u SAD-ov program izuzeća od viza, za što je istaknuo svoju punu podršku.