c S
Dnevne novosti

Inzko pozvao hrvatske stranke u BiH da se dogovore

15.12.2010 07:18 MOSTAR, 14. prosinca 2010. Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentnin Inzko pozvao je hrvatske stranke u toj zemlji, tijekom odvojenih razgovora koji su završili u Mostaru, da se dogovore o ključnim pitanjima i o uspostavi vlasti, izvijestili su mediji u Mostaru.

U odvojenim susretima, austrijski je diplomat razgovarao s čelnicima triju hrvatskih političkih stranaka, HDZ-a BiH Draganom Čovićem, HDZ-a 1990. Božom Ljubićem i HSP-a BiH Zvonkom Jurišićem. Inzko je u izjavi za medije istaknuo da je "potreban dogovor hrvatskih stranaka u pitanjima koja su od vitalnog interesa" za hrvatski narod u BiH. Pozvao ih je da naprave "zajedničku platformu djelovanja", dodajući da ga pojedinačni stranački prijedlozi ne zanimanju.

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić usprotivili su se tijekom razgovora s visokim međunarodnim predstavnikom uspostavi nove vlasti u BiH koja bi isključivala te dvije najveće hrvatske stranke, dok je takvu mogućnost najavio predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić. "HDZ BiH je dobio 62 posto potpore hrvatskog biračkog tijela na izborima, a sporazum, koji smo potpisali s Ljubićem (HDZ 1990), daje nam blizu 90 posto potpore.

Ako netko misli da tu potporu može eliminirati onda ga ja žalim", rekao je Čović novinarima nakon sastanka s austrijskim diplomatom. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić rekao je da njegova stranka neće sudjelovati u vladajućim koalicijama na razini Federacije BiH i razini države ukoliko u toj vlasti ne budu stranke koje su dobile potporu hrvatskog naroda.

"Uspostava vlasti bez hrvatskog većinskog izbornog legitimiteta nije dobra ni za hrvatski narod ni državu BiH“, rekao je Ljubić. Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić izjavio je novinarima da će njegova stranka uskoro potpisati sporazum o uspostavi vlasti na razini Federacije BiH sa Socijaldemokratskom partijom BiH, koja zagovara izbacivanje vodećih hrvatskih stranaka iz vlasti.