c S
Dnevne novosti

Ministri EU-a raspravljaju o proširenju

16.12.2010 07:10 BRUXELLES, 14. prosinca 2010. Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije raspravljaju u Bruxellesu o proširenju, a prije rasprave saslušali su izvješće glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza koji je stigao na poziv belgijskog predsjedništva.

Na sastanku koji se održava iza zatvorenih vrata Brammertz je, po diplomatskim izvorima, "uglavnom ponovio iste ocjene" koje je iznio pred Vijećem sigurnosti UN-a 6. prosinca. Brammertz je tada istaknuo da Hrvatska "uglavnom odgovara na zahtjeve za pomoć", ali je zatražio da se nastavi istraga u vezi s nestalim vojnim dokumentima te pozvao hrvatske vlasti da "u cjelosti razjasne njihov nestanak".

Brammertz je u pisanu izvješću Vijeću sigurnosti UN-a 17. studenoga kritizirao prijašnja tri izvješća Radne skupine zbog "nedosljednosti i otvaranja pitanja koja nisu riješena" u administrativnoj istrazi nestalih topničkih dnevnika iz Oluje 1995., što je ponovio i u usmenom izvješću 6. prosinca, dodavši kako je u međuvremenu primio novo izvješće iz Zagreba.

Na dnevnom redu ministarske rasprave nalaze se dokumenti koje je Europska komisija objavila početkom studenoga - strategija proširenja te izvješća o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata. Ministri će na kraju rasprave prihvatiti zaključke u kojima će istaknuti da je Hrvatska nadomak zaključenju pristupnih pregovora, da je dobro napredovala u ispunjavanju kriterija za članstvo te zatražiti daljnje napore u dvama najtežim poglavljima.

"Vijeće pozdravlja dobar napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija za članstvo. Pristupni pregovori su u završnici, a pripreme na nacrtu pristupnog ugovora postojano su napredovale. Zaključenje pregovora je na dohvatu", kaže se u nacrtu zaključaka, koji se navjerojatnije neće mijenjati.