c S
Dnevne novosti

Bratislava i Budimpešta i dalje podijeljene o zakonu o dvojnom državljanstvu

16.12.2010 07:10 BRATISLAVA, 14. prosinca 2010. Slovačka premijerka Iveta Radičova i mađarski premijer Viktor Orban potvrdili su svoje razlike u svezi s pitanjem mađarskog zakona o dvojnom državljanstvu, koji je postao jabuka razdora između dviju susjednih zemalja.

Orban je doputovao u Bratislavu gdje će predstaviti glavne zadaće predsjedništva EU-a koje će njegova zemlja preuzeti od 1. siječnja 2011. Riječ je o prvom službenu posjetu predsjednika mađarske vlade Slovačkoj u zadnjih jedanaest godina.

"Postoje teme o kojima Slovačka i Mađarska imaju različita stajališta. Riječ je, napose, o zakonu o dvojnom državljanstvu, gdje su naša mišljenja dijametralno suprotna", rekla je Radičova na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji. "U više važnih pitanja naša mišljenja se ne podudaraju", rekao je pak Orban.

Dvoje premijera su ipak iskoristili prigodu kako bi pohvalili "racionalnost" dijaloga Bratislave i Budimpešte. Orban je najavio da će se vratiti u Bratislavu početkom 2011. Spomenuti zakon koji je Mađarska donijela 26. svibnja, omogućuje oko 3,5 milijuna etničkih Mađara koji žive u susjednim zemljama, uglavnom u Rumunjskoj i u Slovačkoj, da uzmu i mađarsko državljanstvo.

U Slovačkoj, gdje mađarska manjina čini 10 posto od 5,4 milijuna stanovnika, dio političke klase smatra taj zakon prijetnjom. Slovački parlament je uzvratio prihvaćanjem zakona kojim etnički Mađari koji odluče uzeti mađarsko državljanstvo, gube slovačko.