c S
Dnevne novosti

Palić o Zakonu o suzbijanju diskriminacije

16.12.2010 07:17 VUKOVAR, 15. prosinca 2010. Iako je Zakon o suzbijanju diskriminacije stupio na snagu 1. siječnja 2009. godine, javnost je slabo upoznata s njegovim postojanjem, istaknuo je u Vukovaru zamjenik pučkog pravobranitelja Dejan Palić na okruglom stolu o iskustvima u provođenju Zakona o suzbijanju diskriminacije na kojem su sudjelovali predstavnici lokalne samouprave, nevladinih udruga te predstavnici koordinacija za ljudska prava i nacionalnih manjina.

Riječ je o krovnom propisu no Hrvatska je i do sada svojim Ustavom, zakonima kao i potpisanim međunarodnim aktima regulirala to područje, rekao je Palić, dodavši da zakon sada sustavno uređuje cijelu materiju, definira diskriminaciju, način zaštite i sankcije.

Naglasio je da je diskriminacija stavljanje nekoga u lošiji položaj zbog pripadnosti vjeri, etničkoj skupini, rasi, političkom opredjeljenju, članstvu u sindikatima, seksualnoj orijentaciji i dr. pri čemu oba kriterija moraju biti ispunjena: i stavljanje u lošiji položaj i pripadnost nekoj od ukupno 17 pripadnosti koje navodi zakon.

Pučki pravobranitelj središnje je tijelo za zaštitu od diskriminacije, a postoje i posebni pravobranitelji za područja ravnopravnosti spolova, zaštite djece kao i osoba s invaliditetom, rekao je. Od donošenja zakona, istaknuo je Palić, prošlo je relativno malo vremena pa u Hrvatskoj još nema sudske prakse od koje se očekuju i odgovori na pitanja na koja eventualno zakon nije jasno odgovorio.

Predstavnici Ureda pučkog pravobranitelja danas završavaju dvodnevni posjet Vukovaru u sklopu projekta jačanja kapaciteta institucije pučkog pravobranitelja koji se provodi uz potporu UN-ove Agencije za razvoj (UNDP).