c S
Dnevne novosti

Plenković na sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje

16.12.2010 07:20 ZAGREB, 15. prosinca 2010. Državni tajnik Andrej Plenković razgovarao je u Skopju na sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje s predstavnicima zemalja članica, ministrima vanjskih poslova Albanije, Crne Gore i Makedonije te predstavnikom BiH i veleposlanikom SAD-a u Makedoniji o perspektivama euroatlantske integracije jugoistočne Europe, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Sastanku je nazočila i vršiteljica dužnosti ministrice vanjskih poslova Kosova kao zemlje promatrača, dodaje se u priopćenju i podsjeća da je današnjim sastankom završeno šestomjesečno predsjedanje Makedonije Američko-jadranskom poveljom, koju na tom mjestu nasljeđuje Crna Gora.

"Sudionici su razmijenili mišljenja o perspektivama euroatlantske integracije prostora jugoistočne Europe, u svjetlu nedavno održanog summita NATO-a u Lisabonu. Državni tajnik je naglasio poruku sa summita o strateškoj važnosti jugoistoka Europe za NATO, kao i potvrđenu potporu euroatlantskim integracijskim procesima zemalja regije", stoji u priopćenju.

Sastanak Partnerske komisije tematski se bavio i doprinosom zemalja članica Američko-jadranske povelje sigurnosti i stabilnosti Afganistana, kao i partnerstvom NATO-a i Afganistana. Plenković je sa sugovornicima raspravljao i o prijedlogu Hrvatske za slanje zajedničkih mentorskih timova u Afganistan.

Prijedlog su podržale sve zemlje članice Povelje, a očekuje se da bi prvi zajednički timovi mogli biti raspoređeni u Afganistan u drugoj polovici 2011. godine. Državni tajnik na sastanku je sudjelovao umjesto ministra Gordana Jandrokovića koji mu, zbog obveza u Zagrebu, nije mogao nazočiti.