c S
Dnevne novosti

Održan okrugli stol "Hrvatska na pragu EU - što nam predstoji nakon ulaska"

16.12.2010 07:15 ZAGREB, 15. prosinca 2010. U okviru suradnje između Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Zaklade Hanns Seidel i Instituta za međunarodne odnose je u Novinarskom domu u Zagrebu održan okrugli stol pod nazivom "Hrvatska na pragu Europske unije - što nam predstoji nakon ulaska", priopćio je MVPEI.

Svrha serije okruglih stolova je poticati kontinuirani dijalog stručnih i akademskih krugova o aktualnim europskim temama pa se ovom prigodom dotaknulo i pitanje predstojećeg razdoblja hrvatskog članstva u Europskoj uniji i što ono nosi.

Na okruglom stolu uvodne govore održali su zamjenik njemačkog veleposlanika u Hrvatskoj Andreas Haack, ravnatelj Diplomatske akademije Mladen Andrlić u ime državnog tajnika za europske integracije Andreja Plenkovića, i zamjenik glavnog pregovarača Boris Vujčić. Uz pregled pozitivnih promjena koje članstvo nosi Hrvatskoj, u raspravi koja je uslijedila govorilo se o konkretnim pokazateljima poput rasta BDP-a, rasta zaposlenosti, postotcima korištenja fondova Europske unije, ali potrebi za omogućavanjem povoljnijih uvjeta za priljev stranih i domaćih investicija koje će članstvo RH u Europskoj uniji svakako olakšati.

Bilo je riječi i o važnosti komunikacijske strategije i razvijanju kontinuiranog dijaloga s javnosti o Europskoj uniji, o potrebi za što skorijim uključivanjem Republike Hrvatske u ispunjavanje ciljeva koje postavlja nasljednica Lisabonske strategije Europe2020, stoji u priopćenju.