c S
Dnevne novosti

Reinfeldt: RH ima veliku potporu

17.12.2010 07:20 MEISE, 16. prosinca 2010. Proces bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu stvar je hrvatskog pravosuđa a ulazak Hrvatske u Europsku uniju, za što ima veliku potporu, nije vezan uz sudbinu jedne osobe, izjavio je u Meiseu pokraj Bruxellesa švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

"Proces proširenja nije vezan uz jednu osobu. Hrvatska je zemlja s velikom potporom da postane nova članica, dovršimo to, a proces bivšem premijeru je stvar hrvatskog pravosudnog sustava", izjavio je Reinfeldt po dolasku na sastanak čelnika Europske pučke stranke, koji su se okupili u Meiseu pokraj Bruxellesa.

Reinfeldt je tako odgovorio na pitanje kakav utjecaj može imati proces koji se vodi protiv Sanadera na završetak hrvatskih pristupnih pregovora. Na summitu premijera, predsjednika i oporbenih čelnika iz zemalja članica EU-a, koji dolaze iz stranaka okupljenih u Europskoj pučkoj stranci, sudjelovat će i hrvatska premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor te još nekoliko čelnika iz zemalja kandidata i potencijalnih kandidata.

Od 27 čelnika EU-a 14 ih dolazi iz Europske pučke stranke, među njima, njemačka kancelarka Angela Merkel, premijeri Francuske, Italije i Švedske, Francois Fillon, Silvio Berlusconi i Fredrik Reinfeldt. Iz redova Europske pučke stranke su i predsjednici Europskog vijeća i Komisije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso. EPP se redovito sastaje uoči svakog sastanka na vrhu zemalja članica Europske unije.