c S
Dnevne novosti

Granične policije RH, BiH i Srbije zadovoljne suradnjom

17.12.2010 07:15 SARAJEVO, 16. prosinca 2010. Granične policije Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine vrlo uspješno surađuju i tako će i nastaviti radi zaštite sigurnosti cijele regije, zaključili su u Sarajevu čelnici graničnih služba triju država.

Načelnik uprave za granice hrvatskog ministarstva unutarnjih poslova Nikola Milina i načelnik uprave srbijanske granične policije Nenad Banović, koji su protekla dva dana sudjelovali na sarajevskoj konferenciji o borbi protiv ilegalnih migracija, posjetili su u četvrtak sjedište granične policije BiH i razgovarali s ravnateljem Vinkom Dumančićem.

Kako je priopćeno nakon tog sastanka, vrlo bitnim je ocijenjen dosadašnji sustav razmjene podataka koji uključuje uspostavu izravnih telefonskih veza na nekoliko graničnih prijelaza, blokiranje mjesta prikladnih za ilegalne prijelaze državnih granica te potpisivanje protokola i sporazuma o prekograničnoj suradnji. Milina, Banović i Dumančić istaknuli su i važnost uvođenja mješovitih ophodnja radi suzbijanja ilegalnih migracija.

U suradnji s bosanskohercegovačkim graničarima hrvatska je granična policija od srpnja 2009. obavila više od 1800 zajedničkih ophodnja. S obzirom na to da je BiH, zahvaljujući donaciji Sjedinjenih Država, dobila plovilo za nadzor pomorske granične crte, hrvatskoj je strani predložena uspostava mješovitih ophodnja i na moru.

Čelnici graničnih policija dogovorili su se o mjerama kojima će za idućih blagdana koordinirati rad na graničnim prijelazima kako bi se ubrzao prijelaz granice, a zadržala potrebna razina sigurnosti.