c S
Dnevne novosti

Italija 2012. gubi drugo političko mjesto u NATO-u

18.12.2010 07:02 BRUXELLES, 15. prosinca 2010. Italija će izgubiti drugi najviši politički položaj u NATO-u, priopćio je taj vojni savez i najavio da će to mjesto od sredine 2012. pripasti Sjedinjenim Američkim Državama.

Po neslužbenu dogovoru položaj zamjenika glavnog tajnika NATO-a od 1985. u nizu drže talijanski diplomati. Claudiju Bisognieru, koji je sada na tom položaju i kojem je mandat trebao završiti u rujnu 2011., mandat je produžen do 1. lipnja 2012., kaže se u izjavi. No tada će tu dužnost preuzeti Alexander Vershbow, američki veleposlanik pri NATO-u od 1998. do 2001. i sadašnji pomoćnik za međunarodna sigurnosna pitanja državnog tajnika za obranu.

"NATO će moći iskoristiti prijeko potreban doprinos veleposlanika Bisogniera reformama i transformaciji u kojima je do summita u Lisabonu igrao ključnu ulogu", rekao je u izjavi glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. "Mislio sam da je bolje ranije donijeti odluku o nasljedniku veleposlanika Bisogniera kako bi zamjena na tom ključnom mjestu bila laka", dodao je. NATO-ov diplomat za agenciju Dpa je rekao da je odluka odraz "Rasmussenove politike izmjena na glavnim položajima saveza" te da nije političke naravi.