c S
Dnevne novosti

Slovenski vanjskopolitički odbor podržao zatvaranje poglavlja 31

18.12.2010 07:06 LJUBLJANA, 16. prosinca 2010. Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta odobrio je da se na pristupnoj konferenciji idući tjedan privremeno zatvori poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika (31), izjavila je nakon zatvorene sjednice odbora njegova predsjednica Janja Klasinc.

Za zatvaranje je glasovalo 7 članova odbora, a protiv su bila dva - iz Slovenske demokratske stranke (SDS) i Slovenske nacionalne stranke (SDS), dodala je. Klasinc je rekla da može zanijekati tvrdnje nekih hrvatskih medija po kojima Slovenija opet blokira hrvatski pristupni proces u EU, ali da su svi članovi odbora protestirali protiv topografske karte koju je nedavno objavio hrvatski Geodetski zavod, a na kojoj je u Savudrijskoj vali granica povučena crtom sredine.

Slovenija u pregovorima više ne blokira Hrvatsku zbog graničnog prijepora jer je to pitanje načelno riješeno arbitražnim sporazumom, ali će u pristupnom procesu Hrvatske i dalje voditi računa o dobrosusjedskim odnosima, istakla je Klasinc. Po njenim riječima, Slovenija je nedavno u jednom dokumentu Europske unije postigla da se povuče rečenica prema kojoj bilateralna pitanja ne bi trebala utjecati na proces širenja EU-a na nove članice.

Tvrdnju da u nekim slučajevima bilateralni odnosi mogu utjecati na širenje Unije iznio je početkom tjedna u Bruxellesu slovenski ministar za razvoj Mitja Gaspari, a u takvom stajalištu podržali su ga i kolege iz Grčke i Cipra, objavili su slovenski mediji.