c S
Dnevne novosti

Vlada: objedinjenom javnom nabavom ušteđeno 72 milijuna kuna

18.12.2010 07:08 ZAGREB, 17. prosinca 2010. Od sredine godine državna je uprava kroz djelatnost Ureda za središnju javnu nabavu uštedjela više od 72 milijuna kuna, pokazuju prvi rezultati rada tog Ureda koje je na današnjoj sjednici Vlade predstavila premijerka Jadranka Kosor.

Od sredine godine, od kada je Ured počeo s radom, a u sklopu provedbe Programa gospodarskog oporavka, postignute su uštede i to kroz samo nekoliko nabavnih kategorija, rekla je Kosor.

Na objedinjenoj najavi na stavci vozila ušteđeno je oko 39 milijuna kuna, na nabavci goriva više od 22 milijuna kuna, na nabavci tonera i tinte više od 10 milijuna kuna, a na električnoj energiji ušteda iznosi milijun kuna, navela je predsjednica Vlade. "To su prvi rezultati i bit će ih još, a oni pokazuju da smo donijeli dobru odluku kad smo se odlučili za objedinjenu javnu nabavu i osnivanje Ureda", kazala je Kosor.

Vlada je usvojila i program za preuzimanje i provedbu te plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za iduću godinu u kojoj se planira s pravnom stečevinom uskladiti 40 zakona. Očekujemo da se idući tjedna na međuvladinoj konferenciji zatvore još neka poglavlja pregovora, ponovila je premijerka Kosor. Podsjećajući na jučerašnje razgovore tijekom sastanka čelnika Europske pučke stranke u belgijskom Meiseu, Kosor je kazala kako je i to bila još jedna potpora da pregovore možemo završiti sljedeće godine, vodeći računa i o dva najteža poglavlja 8. (tržišno natjecanje) i 23. (pravosuđe).

Vlada je prihvatila i program potpora brodarima unutarnje plovidbe, a kojim će se sa 600 tisuća kuna subvencionirati cijena goriva za brodove unutarnje plovidbe u nacionalnom prijevozu. Riječ je o financijskoj potpori privatnim brodarima koji obavljaju poslove prijevoza tereta i izletničku djelatnost, a cilj je smanjiti njihove ukupne troškove, budući da posluju u nepovoljnijim uvjetima nego brodari u međunarodnom prometu, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.

Vlada je Hrvatskom saboru uputila i izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojima se implementira odgoda kabotaže i to za linijski promet do kraja 2016., a za turistička putovanja do kraja 2014. U sklopu pristupnih pregovora Hrvatska je s Europskom komisijom dogovorila prijelazno razdoblje u kojem se neće primjenjivati uredba o slobodnom pružanju usluga u pomorskom prijevozu unutar država članica (pomorska kabotaža). Dogovorom o odgodi kabotaže, ističe Kalmeta, omogućit će se brodarima da dobiju više vremena za pripremu za potpunu liberalizaciju tržišta, a to će vrijeme iskoristiti i za modernizaciju flote.

Vlada je donijela i Odluku o pokretanju postupaka za sklapanje Sporazuma između hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH o izgradnji južnih graničnih dionica autoceste na koridoru Vc. Vlada je s ukupno 365,5 tisuća kuna odlučila nagraditi sportaše koji su osvojili zlatne medalje na četiri svjetska i dva europska prvenstva - u veslanju, boćanju, podvovodnom ribolovu, udičarenju s obale i ronjenju na dah.