c S
Dnevne novosti

Josipović: u važnim aspektima bliže smo pravednosti

20.12.2010 07:17 ZAGREB, 19. prosinca 2010. Predsjednik Republike Ivo Josipović je u objavljenom razgovoru za riječki Novi list istaknuo da je Hrvatska u važnim aspektima bliže pravednosti, a razlog za optimizam i nadu u pravdu vidi u tome što više nema nedodirljivih.

Odgovarajući na pitanje rekao je da se kroz postupke koji se pokreću otvara prilika da se preispita svačija uloga, pa i premijerke. Na pitanje vjeruje li da premijerka Kosor i ministri nisu ništa znali o razmjerima korupcije, odgovorio je da se svima koji su na političkoj sceni može prigovarati zašto nisu bili oprezniji.

"Ali upravo se kroz ove postupke koji se pokreću otvara prilika da se preispita svačija uloga. Vidio sam danas da će svjedočiti i premijerka Kosor. Eto prilike da se propita i njezina uloga, bilo čija uloga. Ponovno ističem, mislim da je riječ o pozitivnom i nezaustavljivom procesu", rekao je Josipović za prilog "Pogled" Novog lista, koji razgovor donosi pod naslovom "Proces Sanaderu prilika da se preispita i uloga premijerke i ministra".

"Ovo što se događa, bez obzira što pokazuje dubinu moralne i pravne krize Hrvatske, jasno pokazuje i to da je društvo odlučilo krenuti drugim putem. Uz Vladu i premijerku, koja je također promovirala koncept nulte stope tolerancije protiv korupcije, mislim da je i koncept 'Nove pravednosti' itekako tome doprinio", rekao je Josipović, koji smatra da je proces jačanja neovisnosti pravosudnih tijela i policije sada evidentan.

Ocijenivši da je Hrvatska u važnim aspektima bliže pravednosti, predsjednik je rekao da u gospodarstvu situacija jest teška i ono što proizlazi iz gospodarstva, nezaposlenost, pad standarda, državne financije, nije dobro. Ali, istaknuo je, uspostavljen je bolji socijalni dijalog, vlada i sindikati postigli su relativno visok konsenzus o mnogim pitanjima, pa i referendumu. Neću reći da su time riješi problemi, ali stvara se novo ozračje, kazao je Josipović istaknuvši kako je ponosan što je ustavnim promjenama dokinuta zastaru za kaznena djela iz pretvorbe i privatizacije.

"Godinama sam to predlagao, vlada je godinama odbijala i sada je ipak prihvaćeno", naglasio je Josipović. Kazao je da je DORH napravio cjelovitu inventuru svih predmeta kriminala iz pretvorbe i privatizacije i da se čeka odluka državnog odvjetništva ima li u nekima od njih elemenata za obnovu ili nastavak postupka. Na pitanje ima li aktualna vlada legitimitet da predvodi antikorupcijsku bitku, Josipović je istaknuo da će taj odgovor dati građani na idućim izborima.

Odgovarajući na pitanje bi li već dao ostavku da je na mjestu premijerke Kosor, Josipović je odgovorio: "Nisam na njenom mjestu. Srećom". "Što se tiče političke odgovornosti, HDZ apsolutno ima problem s cijelom ovom situacijom. Vladajuća stranka problem vjerodostojnosti prema biračima može riješiti samo tako da se u potpunosti pročisti od svih onih koji su umiješani u korupciju. O tome će ovisiti hoće li steći povjerenje građana", rekao je, uz ostalo, Josipović.

Na pitanje o novom izbornom zakonu i je li to "ustupak SDSS-a kako bi održavao HDZ-ovu vladu na životu", rekao je da mu je rješenje nije simpatično jer izgleda kao da preferira jednu političku opciju koja predstavlja samo dio srpske nacionalne manjine. "Osobno, to rješenje ne smatram dobrim. Mislim da će generirati antagonizam unutar srpskog korpusa, ali i negodovanje većeg dijela ukupne hrvatske političke scene. Ali, vrijeme će pokazati dobre i loše strane ovog rješenja", rekao je, uz ostalo, Josipović, koji još nije dobio zakon. Moram ga, istaknuo je, svakako dobro proučiti prije konačne odluke, ali mislim da ću morati ozbiljno razmisliti o mogućnostima da zatražim mišljenje Ustavnog suda.