c S
Dnevne novosti

Jandroković: očekujem završetak pregovora u prvoj polovici 2011.

21.12.2010 07:23 ZAGREB, 20. prosinca 2010. Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković izjavio je u Zagrebu kako očekuje da će Hrvatska 2010. završiti s 28 zatvorenih poglavlja te da će pregovore o ulasku u Europsku uniju završiti u vrijeme mađarskog predsjedanja, odnosno u prvoj polovici iduće godine.

U ovoj smo godini ostvarili odlučujući napredak kad je riječ o EU i nadam se da ćemo za dva dana zatvoriti još tri poglavlja pa ćemo 2010. završiti s 28 zatvorenih poglavlja. To znači da u 2011. ostaje samo završni dio i Hrvatska će ostvariti jedan od najvećih uspjeha u svojoj vanjskoj politici - punopravno članstvo u EU, kazao je Jandroković novinarima nakon prijama predsjednika Republike Ive Josipovića u prigodi božićnih i novogodišnjih blagdana u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

"Očekujem da ćemo završiti pregovore za mađarskog predsjedanja, dakle u prvoj polovici 2011. Ulazimo u završnicu, više nitko ne osporava da će Hrvatska biti 28. članica, a sve je bliži konsenzus da će se pregovori završiti u prvoj polovici 2011.", rekao je Jandroković. Uvjeren je da će Hrvatska uspjeti riješiti sva pitanja vezana uz pregovore, pa tako i uz poglavlje 23 (Pravosuđe i temeljna prava). "Ona jesu jako zahtjevna jer ne treba samo ispuniti kriterije i donijeti zakone nego i, usudio bih se reći, promijeniti mentalni sklop, pogled na razvoj društva. Vjerujem da Hrvatska za to ima dovoljno snage, što pokazuju i zadnji događaji u 2010.", dodao je.

Ministar Jandroković, koji je i predsjednik Državnog odbora za pripremu i praćenje posjeta Svetog Oca Benedikta XVI. Hrvatskoj u lipnju iduće godine, ocijenio je da taj posjet ima veliku važnost, vjersku i političku. "Papa dolazi u samoj završnici pregovora i doživljavamo to kao još jednu snažnu potporu Svete Stolice za ulazak Hrvatske u EU.

Završavamo i tehničke pripreme, a nedavno je bilo izaslanstvo Svete Stolice u Zagrebu i o svemu smo se dogovorili", rekao je Jandroković. Da sve glede dolaska pape Benedikta XVI. teče po planu, kazao je i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) msgr. Marin Srakić koji ističe kako je posjet Svetog Oca velika čast i velik događaj.