c S
Dnevne novosti

Ministarstvo zaštite okoliša odbacuje razloge udruga za okoliš

21.12.2010 07:17 ZAGREB, 20. prosinca 2010. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odbacilo je kao neosnovane svih sedam razloga temeljem kojih koalicija 52 udruge za zaštitu okoliša, među kojima je i Zelena akcija, traži hitnu smjenu ministrice Marine Matulović-Dropulić, za koju uz ostalo tvrde da je u sukobu interesa jer posjeduje 1497 dionica Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH).

Na tvrdnju da je ministrica u sukobu interesa i da u Ministarstvu djeluje kao predstavnica graditeljskog lobija, Ministarstvo je u priopćenju odgovorilo da Zelena akcija uporno proziva ministricu za sukob interesa u odnosu na IGH iako to nisu utvrdila mjerodavna tijela, što znači, zaključuju u Ministarstvu, da Zelena akcija proziva bez osnova i uzima si pravo koje nema.

U Ministarstvu nadalje navode da je sudeći prema obraćanju javnosti Zelene akcije teško da bi netko povjerovao u tezu o zastrašivanju istaknutih udruga za zaštitu okoliša. U Ministarstvu kažu da nema istine u toj tezi i da su sve aktivnosti Zelene akcije u odnosu na rad Ministarstva izrazito napadačke, što znači, zaključuju, bez argumenata, te negiraju bilo kakav napredak na području zaštite okoliša i prostora.

Na tvrdnju da ministrica pogoduje zagađivačima i negira ustavno pravo na zdrav okoliš u Ministarstvu odgovaraju da Rockwool nije mogao dobiti konačnu dozvolu za rad sve dok ne ispuni u potpunosti sve standarde i da Ministarstvo nije dopustilo odstupanja od standarda zaštite okoliša ni INA-i te da je to dokaz da ne može biti govora o pogodovanju zagađivačima na uštrb lokalnog stanovništva.

Ministarstvo je odbacilo i tvrdnju o narušavanju međunarodnog ugleda Republike Hrvatske na području zaštite okoliša, navodeći da se to dogodilo samo u očima Zelene akcije, a na tvrdnju da ministrica snosi odgovornost za devastaciju prostora u Hrvatskoj, odgovaraju da je od 2004. do danas novim zakonom i podzakonskim propisima zaustavljeno bujanje bespravne gradnje.

Također sve općine i gradovi imaju prostorne planove, zakonom su zaštićeni obalno područje i otoci i uvedeno je licenciranje tvrtki u građevinarstvu. Zabranjena je i parcelacija apartmana i vila u ugostiteljsko-turističkim zonama, kao i prenamjena šumskog i poljoprivrednog zemljišta bez suglasnosti nadležnih ministarstava, kažu u Ministarstvu.

Na tvrdnju udruga o degradiranju instrumenata zaštite okoliša poput procjene utjecaja na okoliš, u Ministarstvu odgovaraju da poštuju sve propise, norme i iskustva drugih, razvijenih zemalja u postupcima procjene utjecaja na okoliš, posebno što se tiče javnog uvida i javne rasprave. Na tvrdnju da je ministrica odgovorna za katastrofalno stanje u sustavu gospodarenja otpadom, u Ministarstvu odgovaraju da kontinuirana mjerenja u više gradova u Hrvatskoj pokazuju da se sustav recikliranja komunalnog otpada bitno popravio.