c S
Dnevne novosti

Milo Đukanović podnio ostavku

22.12.2010 07:15 PODGORICA, 21. prosinca 2010. Crnogorski premijer Milo Đukanović podnio je u Podgorici ostavku na tu dužnost.

"Želim vas izvijestiti da sam odlučio dati ostavku", rekao je na tiskovnoj konferenciji Đukanović, koji je na vlasti u Crnoj Gori, bilo kao premijer ili predsjednik države, od 1991.

"Ova odluka nije ni nenadana, ni prenagljena, niti je donesena pod ičijim pritiskom iznutra ili izvana, kako neki zlonamjerno tvrde", istaknuo je Đukanović. "Ostat ću na čelu Demokratske partije socijalista, što znači da ću pridonositi crnogorskom napretku", kazao je crnogorski premijer u ostavci. Đukanović je rekao da je nakon 20 godina došlo vrijeme da otvori put novim ljudima te kako očekuje da će ga na mjestu premijera naslijediti dosadašnji ministar financija Igor Lukšić.

Dodao je da nakon više od dva desetljeća političkog rada u izvršnoj vlasti odlazi "s ponosom, čiste savjesti i vedra čela" te da se namjerava baviti "mirnijom profesijom" sada kad je Crna Gora nepovratno na putu prema Europskoj uniji. U tijeku tog vremena Crna Gora je, kazao je, preskočila desetljeća, sačuvala se od ratnih razaranja, postala demokratsko društvo, najmlađa članica UN-a i Vijeća Europe te je pred vratima Europske unije i NATO-a. Đukanović, političar s najdužim stažem na ovim prostorima nakon raspada bivše države, daje ostavku samo tjedan dana pošto je Crna Gora dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Ostavku je dao nakon predstavljanja godišnjeg izvješća svoje vlade, u kojemu je rekao kako je Crna Gora počela izlaziti iz najtežeg razdoblja gospodarske krize. Upitan boji li se da će završiti kao hrvatski premijer Ivo Sanader, Đukanović je kazao da je svako "poistovjećivanje sa scenarijima u okružju samo posljedica neprofesionalnosti ljudi koji rade u nekim medijima u Crnoj Gori i njihove patološke opsjednutosti" njime.

Nakon Đukanovića povlačenje iz crnogorske vlade najavio je potpredsjednik Svetozar Marović, koji to također, kao i Đukanović, najavljuje već duže vrijeme. Kazavši da je to njegova "osobna odluka", Marović je rekao da će "ostati na raspolaganju politici Crne Gore prema Europskoj uniji (EU) i Demokratskoj partiji socijalista (DPS) sve dok im to bude potrebno". On je bio posljednji predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG) i na toj je dužnosti ostao do 22. svibnja 2006., kad su se građani Crne Gore na referendumu izjasnili za neovisnu državu. Mediji u Podgorici nagađaju da će vladu napustiti i ministrica europskih integracija Gordana Đurović, ministar pravosuđa Miraš Radović i ministar turizma Predrag Nenezić .

Milo Đukanović aktivno je prisutan 20 godina na političkoj sceni i za to vrijeme šest puta bio je predsjednik vlade, a u jednom mandatu i predsjednik države. Za predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) izabran je u listopadu 1998. godine. Ustavom Crne Gore propisano je da ostavka premijera Mila Đukanovića znači i pad vlade, zbog čega je potrebno izabrati novu izvršnu vlast, a mandatar ima rok od tri mjeseca u kojemu treba parlamentu predložiti program vlade i sustav kabineta. Čelništvo vladajućeg DPS-a predložilo je crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću za novog mandatara dosadašnjeg potpredsjednika vlade i ministra financija Lukšića.