c S
Dnevne novosti

Bruxelles bez komentara na optužbe protiv kosovskog premijera

22.12.2010 07:17 BRUXELLES, 21. prosinca 2010. Europska komisija nije željela komentirati optužbe o krijumčarenju droge i ljudskih organa na račun kosovskog premijera Hashima Thacija, o čemu je prošli tjedan izvijestio Vijeće Europe.

"Riječ je o izvješću Vijeća Europe. Više od toga ne znam. Nisam o tome razgovarala s kosovskom vladom i ne želim komentirati", izjavila je novinarima povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem.

Izvjestitelj Vijeća Europe Švicarac Dick Marty prošli je tjedan u svojem izvješću optužio Thacija da je tijekom rata na Kosovu predvodio lanac organiziranog kriminala koji je obuhvaćao trgovinu drogom, likvidaciju protivnika i nasilno uzimanje tjelesnih organa srpskim zatvorenicima radi prodaje na ilegalnom tržištu.

Švicarske vlasti pozvale su Europsku uniju i Kosovo da istraže te optužbe. Nasilno uzimanje ljudskih organa i njihova prodaja zločini su po novome zakonu Europske unije u borbi protiv trgovine ljudima. Malmstroem je u utorak pokrenula novu internetsku stranicu radi učinkovitije borbe protiv trgovine ljudima te predsatvila koordinatoricu za borbu protiv trgovine ljudima Miriam Vasiliadu.