c S
Dnevne novosti

Schengen: Francuska i Njemačka blokiraju Bugarsku i Rumunjsku

23.12.2010 07:24 ZAGREB/BRUXELLES, 21. prosinca 2010. Francuska i Njemačka izvijestile su pismom Europsku komisiju (EK) o odluci da blokiraju pristup Bugarske i Rumunjske schengeskom prostoru, javila je agencija France Presse.

Ministri unutarnjih poslova dviju zemalja Brice Hortefeux i Thomas de Maizere ocjenjuju da o ulasku Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor treba odlučiti kad se uklone glavne dvojbe, tj. nepovratno uznapreduje borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Dvojica ministara smatraju da bi odluka o ulasku dviju zemalja u Schengen u ožujku 2011. bila "preuranjena". Glasnogovornica Europske komisije Cecilia Malmstrom objasnila je da EK nema nikakvu moć glede donošenja odluke. "Odluku jednoglasno moraju donijeti zemlje članice", kazala je Malmstrom.

Schengenski prostor, podsjeća Reuters, u kojem je 25 zemalja, omogućuje više od 400 milijuna ljudi da slobodno, bez putovnica, putuju od Finske do Grčke, od Portugala do Poljske. Schengenu su pridružene i tri nečlanice EU-a: Švicarska, Norveška i Island, Velika Britanija i Irska, iako članice EU-a, ostale su izvan njega, a osim Bugarske i Rumunjske želi mu se pridružiti i Cipar.

Sofija i Bukurešt odmah su reagirali na mišljenje Francuske i Njemačke. Bugarska je poručila da će "učiniti sve što je moguće da rasprši sumnje" glede svog pristupa Schengenu. "Pristup Schengenu jedan je od prioriteta bugarske vlade i društva", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Vesela Černeva.

Rumunjski predsjednik Traian Basescu, kako javljaju agencije iz Bukurešta, ocijenio je da je francusko-njemačka odluka "čin diskriminacije" njegove zemlje.