c S
Dnevne novosti

Jandroković potpisao sporazum o suradnji vlade RH i Valonije, Frankofonske zajednice i Bruxellesa

23.12.2010 07:26 ZAGREB, 21. prosinca 2010. Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković potpisao je u Namuru, u Belgiji, Sporazum o suradnji između hrvatske vlade, Frankofonske zajednice, Regije Valonije i povjerenstva Frankofonske zajednice Regije Bruxelles-Glavni grad, priopćio je MVPEI.

S belgijske strane sporazum su potpisali ministar predsjednik Regije Valonije i Frankofonske zajednice Rudy Demott te ministar pri povjerenstvu Frankofonske zajednice i državni tajnik za urbanizam i javna dobra Regije Bruxelles-Glavni grad Emir Kir.

Jandroković je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma, istaknuvši kako on predstavlja okvir za jačanje prijateljskih odnosa i razvoj bilateralne suradnje između Hrvatske i Regije Valonije, Frankofonske zajednice i Regije Bruxelles – Glavni grad, navodi se u priopćenju.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što je potpisivanje Sporazuma upriličeno tijekom belgijskog predsjedanja Europskom unijom, te u tom smislu uputio zahvalu Belgiji na potpori hrvatskom pristupnom procesu, kao i na svim dosadašnjim regionalnim komponentama pomoći, stoji u priopćenju. Također je uputio zahvalu Regiji Valoniji i Frankofonskoj zajednici na potpori koju pružaju Hrvatskoj na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Istaknuvši kako na sutrašnjoj međuvladinoj konferenciji Hrvatska očekuje zatvaranje dodatna tri poglavlja poručio je kako će to biti važan korak u realizaciji planiranog dovršetka pregovora do kraja prve polovice iduće godine, te potom što skorijeg potpisivanja Ugovora o pristupanju, kaže se u priopćenju. Podsjetivši kako u određenim područjima između Republike Hrvatske i Regije Valonije već postoji uspješna suradnja, kao primjerice između Hrvatske gospodarske komore i Valonske agencije za promicanje izvoza i ulaganja, ministar Jandroković izrazio je nadu da će se i ovim Sporazumom dodatno unaprijediti suradnja u gospodarskom, kulturnom i znanstvenom području.

Kao važan aspekt istaknuo je mogućnosti povezivanja zračnih luka, te podsjetio na ovomjesečni posjet valonskih predstavnika Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u cilju povezivanja Dubrovnika s valonskim zračnim lukama. Istaknuo je i važnost promoviranja francuskog jezika u hrvatskim školama, fakultetima te u drugim javnim ustanovama te jačanja suradnje s Regijom Valonijom i Frankofonskom zajednicom na području znanosti, obrazovanja, komunikacija i informacijske tehnologije.

Za provedbu Sporazuma bit će nadležno Stalno mješovito povjerenstvo, koje će se prvi put sastati tijekom iduće godine u Valoniji, te pritom donijeti Program suradnje za naredno dvogodišnje razdoblje.