c S
Dnevne novosti

Senat podržao studiju o promjenama na Sveučilištu u Zagrebu

23.12.2010 07:27 ZAGREB, 22. prosinca 2010. Senat Sveučilišta u Zagrebu načelno je podržao, nakon rasprave, polazne pretpostavke radnoga dokumenta "Studija o organizacijskim i funkcionalnim promjenama na Sveučilištu u Zagrebu", koju je predložio rektor Aleksa Bjeliš, te prihvatio plan rada na toj studiji po kojemu bi ona trebala biti dovršena do travnja 2011.

Nakon toga uslijedit će rad na "Strategiji razvoja Sveučilišta" i na izmjenama Statuta, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare rektor Aleksa Bjeliš koji je izvijestio i o drugim zaključcima jučerašnje sjednice sveučilišna Senata.

Bjeliš je najavio da bi rad na strategiji i statutarnim izmjena trebao bit dovršen do rujna iduće godine te da se za provedbu predviđa dvogodišnje razdoblje, kao i da implementacija uključuje statusne reorganizacije te uspostavu većih cjelina. Rektor je posebice istaknuo da će se time uspostaviti i novi istraživački sveučilišni sustav koji se, ocijenio je, mora uspostaviti jer je on sada u velikoj krizi.

Napomenuo je da će promjene studijskih programa trebati provesti u kraćem vremenu o čemu će pak, najavio je, trebati donijeti odluku tijekom rada na studiji. Bjeliš je izvijestio da je Senat zaključio da će pratiti rad na budućem zakonodavstvu u visokom obrazovanju te da će, kroz rad na promjenama na sveučilištu, dati i svoj prinos traženju konačnih rješenja za nacionalno zakonodavstvo.

Rekao je kako je Senat otvoren za zajednički rad na tim pitanjima, ali i da ustraje na tome da se u donošenju zakonskih rješenja mora vidjeti strateški razvojni okvir za razdoblje od minimalno pet do deset godina. Kao primjer pozitivne prakse naveo je Sloveniju koja je, kako je rekao, standardni i aktualni primjer kako se radi na donošenju zakonske regulative.

Sveučilište je na svojim mrežnim stranicama objavilo i popis 102 dobitnika novčane potpore iz Fonda za stipendiranje darovitih studenata za tekuću akademsku godinu, koja iznosi tisuću kuna mjesečno. Na natječaj je prispjelo 427 molbi, a prednost su imali studenti više godine studija s višim prosjekom ocjena računatim na dvije decimale, a najmanje 4,5, te studenti koji nisu ponavljali ni jednu godinu studija i položili su sve upisane predmete do kraja tekuće akademske godine.