c S
Dnevne novosti

Vlada: izmjene Zakona o porezu na promet nekretninama

24.12.2010 07:35 ZAGREB, 23. prosinca 2010. Izmjene Zakona o porezu na promet nekretninama omogućit će brže rješavanje prijava poreza na promet nekretninama, a on je i osnova za izradu informatičkih rješenja koja će rasteretiti Poreznu upravu u tim postupcima, istaknuto je na sjednici Vlade RH, s koje je Hrvatskom saboru upućen prijedlog izmjena tog zakona.

Na osnovu predloženih izmjena, kako je istaknuto, pristupit će se izradi informatičkih rješenja kako bi sam sustav signalizirao obvezu npr. naknadnog obračuna tog poreza u predmetima kada je porezni obveznik bio oslobođen plaćanja poreza ili donošenja optužnih prijedloga u postupcima gdje obveznik nije pravodobno prijavio nastanak obveze poreza na promet nekretninama. Izmjenama se precizira postupak utvrđivanja porezne osnovice, koja će se i nadalje u najvećem broju utvrđivati prema iznosu plaćenom temeljem isprave o stjecanju, a to je uglavnom kupoprodajni ugovor.

No, u slučajevima kada je iznos u tim ispravama manji, Porezna će uprava iskoristiti nova informatička rješenja i procjenjivati tržišnu vrijednost na temelju usporednih podataka o kretanju tržišnih vrijednosti sličnih nekretnina s približno istog područja i u približno isto vrijeme. Precizirane su i odredbe vezano za priznavanje prava na porezno oslobođenje za kupnju prve nekretnine i po novome će se zbrajati površine svih građevina stambene namjene u vlasništvu, suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu građanina i članova njegove uže obitelji (supružnici i djeca), kao i vrijednost tih nekretnina. I

zmjene definiraju i slučajeve u kojima se porez na promet nekretninama (koji se plaća po stopi od pet posto) naknadno može utvrditi – ako se u roku od tri godine od dana stjecanja utvrdi da je građanin nekretninu otuđio ili je djelomično ili potpuno iznajmljuje, ako on ili njegov bračni drug odjave prebivalište, ne borave ili prijave promjenu adrese stanovanja, ili ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje. Takvim će se pristupom i informatičkim rješenjima utjecati na nemogućnost stjecanja „duplog“, već jednom iskorištenog prava za oslobođenje od poreza na promet nekretninama, ističe se u objašnjenjima.

Izmjene bi trebale pridonijeti i rješavanju problema žalbi na porezno rješenje, jer po novome, žalba neće odgađati rješenje. To će značiti i revidiranje niza žalbi podnijetih samo kako bi se izbjeglo plaćanje poreza, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker. Saboru je Vlada uputila i prijedlog izmjena Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, kojim se taj zakon usklađuje s europskom regulativom, a prema kojem će i Hrvatska obvezne zalihe nafte i naftnih derivata u količini od 90 dana prosječne domaće potrošnje formirati do 31. srpnja 2012. godine. Izmjene su važne i kao preduvjet za izgradnju planiranih skladišnih kapaciteta na području Hrvatske, a riječ je o investicijskom ciklusu vrijednom oko milijardu kuna koji bi se trebao okončati najkasnije do polovine 2013. godine, kazao je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Vlada RH je izmijenila i uredbu o postupku i mjerilima za osnivanje prava služnosti na šumama ili šumskom zemljištu u svrhu eksploatacije mineralnih sirovina, a kojom povećava površinu za koju se može tražiti osnivanje prava služnosti za neobraslo i neplodno šumsko zemljište s pet na 20 hektara. Naknada za pravo služnosti po toj se uredbi do sad plaćala jednokratno, a izmjenama se omogućuje obročno plaćanje.

Vlada će s Europskom komisijom potpisati i sporazum kojim će se, u okviru pokusnog programa za očuvanje i obnavljanje kulturne baštine na području sukoba na zapadnom Balkanu za 2009. godinu, financirati obnova Radničkog doma u Vukovaru. Vrijednost tog projekta je 1,34 milijuna eura, od čega je milijun eura bespovratan novac EU, a Hrvatska će osigurati 340 tisuća eura, kroz dvije godine i kroz Fond za obnovu i razvoj Vukovara. Uz suglasnost Vlade, Hrvatski rukometni savez podnijet će kandidaturu za organizaciju 11. europskog prvenstva u rukometu za žene (prosinac 2014.).