c S
Dnevne novosti

Javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o prosvjetnoj inspekciji

24.12.2010 07:39 ZAGREB, 23. prosinca 2010. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) putem svojih internetskih stranica otvorilo je javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Zakona o prosvjetnoj inspekciji, a novi bi Zakon trebao zamijeniti važeći Zakon o prosvjetnoj inspekciji iz 1995. godine, priopćilo je to ministarstvo.

"Novi će Zakon o prosvjetnoj inspekciji urediti pitanje ustroja prosvjetne inspekcije i s tim u vezi učinkovito postupanje u prvom i drugom stupnju inspekcijskoga nadzora, odrediti poslove prosvjetne inspekcije u sklopu kojih se precizno definiraju područja nadzora bitna za nesmetano funkcioniranje odgojno-obrazovnog sustava te utvrditi način rada, prava, dužnosti i ovlasti prosvjetne inspekcije čime se utvrđuju temelji više razine odgovornosti u postupanju prosvjetnih inspektora i nadziranih subjekata", navodi u priopćenju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Dodaje kako će se donošenjem tog zakona osigurati primjerene zakonske pretpostavke za funkcioniranje prosvjetne inspekcije sukladno zahtjevima odgojno-obrazovne djelatnosti i pravnoga sustava. Ujedno se pojačava odgovornost svih subjekata nadzora - i nadziranih ustanova i odgovornih osoba u ustanovama, kao i osoba koje nadzor provode.

Time se bitno poboljšava funkcionalnost sustava u cjelini, jer kvalitetniji nadzor nad zakonitošću rada u odgojno-obrazovnoj djelatnosti, preduvjet je kvalitetnog rada sustava koji zadovoljava naglašeni javni interes, navodi u priopćenju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Ministarstvo poziva sve zainteresirane da se aktivno uključe u javnu raspravu radi dobivanja što kvalitetnijih komentara na nacrt zakona, koji će im omogućiti daljnja poboljšanja prije upućivanja prijedloga zakona u postupak usvajanja. Trajanje javne rasprave predviđa se do 17. siječnja 2011. godine.