c S
Dnevne novosti

Šuker: svaki pad kreditnog rejtinga je zabrinjavajući

24.12.2010 07:31 ZAGREB, 23. prosinca 2010. Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker izjavio je kako je svaki pad kreditnog rejtinga neke zemlje zabrinjavajući, ali i kako tržište kapitala ima o Hrvatskoj daleko bolje mišljenje no što ga imaju rejting agencije, te poručio da se strukturne reforme moraju provesti.

"Svaki pad kreditnog rejtinga je zabrinjavajući. No, Hrvatskoj se dogodilo nešto što se događalo svima prije. Međutim, ovo nas, kao i misija MMF-a, upućuje da se strukturne refome moraju provesti", kazao je Šuker novinarima nakon današnje sjednice Vlade. Šuker je to rekao upitan je li zabrinjavajuće sniženje hrvatskog kreditnog rejtinga od strane agencije Standard & Poor's koja je dugoročni kreditni rejting Hrvatske snizila s 'BBB' na 'BBB-', uz negativan trend, argumentirajući to procjenama o pogoršanoj fiskalnoj poziciji te znatnoj ovisnosti o inozemnom financiranju.

"Daleko od toga da to nije upozoravajuće, ali ponavljam, određene strukturne reforme se moraju provesti, ne može biti da netko, kad nešto mora provesti, bježi od toga i neka to ide pred neka tuđa vrata", rekao je Šuker. Upitan hoće li ubuduće zbog toga kamate za zaduživanje na inozemnom tržištu biti veće, a što mnogi strahuju, Šuker je odgovorio kako je to "relativna stvar". "Sve je to relativna stvar. Tržište ima daleko bolje mišljenje no što ga imaju rejting agencije", rekao je.

"Ovo treba prihvatiti kao nešto upozoravajuće. To su činjenice koje nitko ne pokušava osporiti", kazao je Šuker. Naglašava i kako će u Hrvatskoj oko nekih stvari biti potrebno postići konsenzus. "Mislim da se oko nekih stvari u Hrvatskoj konačno morati postići konsenzus, a ne na nekim stvarima loviti dnevnopolitičke poene. Nitko nema pravo reći da umirovljenici nemaju pravo dobiti mirovinu, oni su ih dobili temeljem nekog zakona.

Ali isto tako znate da godišnje 16,5 milijardi kuna nedostaje u odnosu na prikupljene doprinose. Hoćemo li govoriti o socijali, o potporama, možemo govoriti o niz drugih pitanja. Prema tome, to je sve posljedica toga", zaključio je Šuker.