c S
Dnevne novosti

AI: mađarski medijski zakon ograničuje slobodu izražavanja

28.12.2010 07:20 ZAGREB, 27. prosinca 2010. Nedavno donesen zakon o medijima, koji stupa na snagu 1. siječnja 2011., uvelike će ograničiti slobodu izražavanja u Mađarskoj, upozorio je Amnesty International (AI) ocijenivši da je riječ o potezu bez presedana koji bi mogao uvesti cenzuru i autocenzuru među novinarima.

"Potezom koji je bez presedana unutar EU-a, mađarski zakon o medijima i slobodi tiska za sve medijske sadržaje - bilo da su oni elektronički, tiskani ili internetski, a mediji javni ili u privatnom vlasništvu - uvodi ista ograničenja. Pritom su novoosnovanu tijelu za nadzor medija dodijeljene široke ovlasti i moć nametanja sumnjivih standarda", navodi se u priopćenju AI-a.

"Razmjer ograničavanja medijskih sadržaja, nedostatak jasnih smjernica za novinare i urednike te široke ovlasti novog regulatornog tijela velik su rizik za slobodu izražavanja u Mađarskoj", izjavio je John Dalhuisen, zamjenik direktora AI-a za Europu i središnju Aziju. Novoosnovano regulatorno tijelo Nacionalna uprava za medije i komunikacije (NUMK) moći će nametati visoke kazne od 35.000 eura za tiskane te do 730.000 eura za elektroničke medije, za sadržaje koje bude smatralo protivnim "javnom interesu", "općem moralu" ili "nacionalnom poretku", a kazne se mogu izreći i za "neuravnoteženo" izvješćivanje.

Međutim, ni jedan od spomenutih prekršaja nije jasno određen zakonom te je njihovo tumačenje prepušteno NUMK-u koji ima ovlasti čak i obustaviti rad novih medija, upozorava AI koji upitnom drži neovisnosti tog tijela u koje je pet članova imenovala vladajuća stranka Fidesz, bez širie rasprave ili ikakva parlamentarnog nadzora. "Mađarska će u siječnju 2011. preuzeti predsjedanje EU-om, a taj je zakon u raskoraku s europskim i drugim međunarodnim standardima ljudskih prava. Postoji realna zabrinutost da će taj zakon izazvati cenzuru i autocenzuru, stoga mađarske vlasti trebaju zajamčiti da će on biti promijenjen i učiniti sve kako bi se osiguralo puno poštivanje slobode izražavanja", naglasio je Dulhaise.

AI u priopćenju spominje da je samo nekoliko sati nakon donošenja zakona o medijima ugledni radijski novinar u jutarnjem programu na javnoj radijskoj postaji MR1 minutom šutnje prosvjedovao protiv novog zakona, a nakon toga on i njegov urednik su suspendirani. Protiv zakona, koji je mađarski parlament donio u prošli utorak, prosvjedovali su OESS, njemačka vlada i luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn. Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da unatoč tomu njegova vlada ne namjerava mijenjati prijeporni zakon.