c S
Dnevne novosti

Slovenija: vlada u 2010. gubila potporu, rekordno nizak i indeks povjerenja potrošača

28.12.2010 07:22 LJUBLJANA, 27. prosinca 2010. Potpora Slovenaca vladi premijera Boruta Pahora ove je godine stalno padala, a ispitivanja javnog mnijenja pokazuju i pad optimizma glede brza gospodarskog oporavka, navode slovenski mediji, pozivajući se na anketu agencije Episcenter, koju je objavio poslovni dnevnik "Finance".

Ispitivanje provedeno sredinom prosinca na uzorku od 700 ispitanika pokazalo je da Pahorovu vladu podupire samo 22 posto ispitanika, što je rekordno niska potpora i velik pad u usporedbi s početkom godine kad ju je podupiralo 42 posto ispitanika.Rekordan je i postotak onih koji su izravno odgovorili da ne podupiru vladu jer ih je 74 posto, a zabrinjava i pad pokazatelja povjerenja u mogućnost brza gospodarskog oporavka koji je sadašnja vlada postavila kao svoju prvu zadaću u ovoj i sljedećoj godini.

Indeks povjerenja slovenskih potrošača, po ispitivanju Episcentra, u studenom je ove godine nakon dvomjesečna rasta pao na 51, a u prosincu na 50 bodova. Od početka godine, u siječnju je bio 84, taj je pokazatelj do kraja godine pao za 34 boda.Postotak "nezadovoljnih općim stanjem u društvu" u anketi se povećao od početka do kraja ove godine s 29 na 42 posto.Na upit hoće li Borut Pahor i na Božić sljedeće godine voditi vladu 50 posto odgovorilo je da neće, a 37 posto da hoće.