c S
Dnevne novosti

Podgorica: rasprava o izboru nove crnogorske vlade

29.12.2010 07:30 PODGORICA, 28. prosinca 2010. Crnogorski parlament počeo je raspravu o izboru nove vlade, pošto je dosadašnji premijer Milo Đukanović podnio ostavku na dužnost, a mandatar za sastav nove vlade Igor Lukšić predstavio je na sjednici parlamenta program i sastav svoga budućeg kabineta.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović povjerio je, nakon Đukanovićeve ostavke i razgovora s vođama parlamentarnih stranaka, mandat za sastav nove vlade Lukšiću, kandidatu Demokratske partije socijalista (DPS) i dosadašnjem potpredsjedniku vlade i ministru financija.

Novi mandatar za sastav vlade predložio je, u odnosu na kabinet bivšeg premijera, pet novih ministara kao i preustroj pojedinih vladinih resora. Lukšić je u parlamentu predložio vladu u kojoj će biti dva potpredsjednika i 15 ministara. U novoj vladi neće biti potpredsjednika Svetozara Marovića i šest ministara iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), a mjesta su zadržali ministri iz Socijaldemokratske partije (SDP), Bošnjačke stranke (BS) i Demokratske unije Albanaca (DUA).

Dosadašnji ministar bez portfelja Duško Marković, donedavni ravnatelj agencije za nacionalnu sigurnost, bit će potpredsjednik vlade za politički sustav, a ujedno će voditi i ministarstvo pravosuđa. Milan Roćen će i dalje voditi ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, a Boro Vučinić ministarstvo obrane. Andrija Lompar ponovno će biti na čelu ministarstva prometa, a Ivan Brajović nastavlja obavljati dužnost ministara unutarnjih poslova i javne uprave.

Mandatar Lukšić izjavio je da će nova crnogorska vlada zadržati prioritete Đukanovićeve vlade te da će raditi na ispunjavanju uvjeta za nastavak približavanja europskim integracijama i provedbi reforma. To će biti vlada kontinuiteta u ostvarivanju nacionalnih interesa i stvaranju uvjeta za gospodarski napredak, istaknuo je Lukšić. Po njegovim riječima, nova vće lada nastaviti ostvarivati strateške vanjsko-političke prioritete, koji su dobro postavljeni.

Lukšić je odao priznanje dosadašnjem premijeru Đukanoviću za osobno zauzimanje za sveukupan razvoj Crne Gore i postignuća državne uprave na čelu koje je bio.Zastupnici u crnogorskom parlamentu raspravljaju popodne o predloženu programu i sastavu vlade.