c S
Dnevne novosti

U Sabor se vratili bivši ministri

30.12.2010 07:22 ZAGREB, 29. prosinca 2010. Hrvatski sabor aktivirao je zastupničke mandate bivšim ministrima Ivanu Šuker, Branku Vukeliću, Marini Matulović-Dropulić i Boži Biškupiću koji su se nakon prestanka obnašanja ministarske dužnosti vratili u saborske klupe.

Novi zastupnici odmah su i položili prisegu, nakon čega je Sabor zaključio izvanrednu sjednicu. Tomu je prethodila kratka sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva kojoj nisu nazočili oporbeni članovi koji su prosvjedovali zbog, kako su rekli, zlouporabe saborskog poslovnika čime smatraju naknadno uvrštavanje u dnevni red izvanredne sjednice Sabora točke o aktiviranju mandata bivših ministara.

Novim zastupnicima mandat koji će obnašati u HDZ-ovim klupama počinje 6. siječnja, odnosno osam dana od podnošenja zahtjeva za aktiviranje. Ivan Šuker u Saboru će zasjesti u klupu svoje zamjenice Ivanke Roksandić, Branko Vukelić na mjesto Nedjeljka Strikića, Marina Matulović Dropulić dolazi na mjesto Božice Šolić, a Božo Biškupić dolazi na mjesto svog zamjenika Anđelka Mihalića. Ivanka Roksandić ipak ostaje u Saboru i to umjesto svog stranačkog kolege Stjepana Kundića koji je dao ostavku na zastupničku dužnost. Branka Bačića, koji je imenovan novim ministrom zašite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, u Saboru će mijenjati HDZ-ovac Borislav Matković.

Bivši su, pak, ministri u ranijim izjavama novinarima svojim nasljednicima poželjeli uspješan rad zadovoljni stanjem u resorima koje im ostavljaju. Upitan što kaže o svojoj nasljednici na čelu Ministarstva financija Martini Dalić, Šuker je kazao kako je s njom odlično surađivao i kada je bila državna tajnica u ministarstvu, kao i kad je vodila Središnji državni ured za razvojnu strategiju. "Mislim da će odlično raditi svoj posao", kazao je i zaželio joj puno sreće u radu koja će joj, ističe, trebati. Odbacio je medijska nagađanja da je povrijeđen smjenom i ocijenio "da su si neki uzeli pravo da pričaju svašta" te da to nema namjeru komentirati.

"U najtežim vremenima bio sam na čelu najtežeg resora i definitivno se danas može reći da je Hrvatska u svim ovim turbulentnim i teškim vremenima ipak zadržala financijsku stabilnost, stabilnost javnih financija i danas donositi osude o ovome ili onome mislim da ne bi bilo korektno", rekao je. Ponosan je na ono što je napravljeno u ministarstvu koje je vodio, ali i izrazio žaljenje što, kako je rekao, neka tijela nisu napravila posao da OIB profunkcionira s prvim danom iduće godine. "Mislim da bi onda situacija za mnoge koji danas drže lekcije u Hrvatskoj bila znatno drugačija", rekao je.

Šuker je odbacio medijske napise da je svoj odlazak uvjetovao dolaskom na čelno mjesto saborskog Odbora za financije. Branko Vukelić je, pak, odbacio medijska nagađanja da je s dužnosti ministra obrane smijenjen zbog povezanosti s bivšim premijerom Ivom Sanaderom naglasivši da su svi ministri iz Sanaderovog vremena bili s njim povezani, pa tako i on. "Svoj sam posao radio odgovorno uvijek, u svakoj fazi, ali dobro znate da nisam bio uži dio tima i imao neke poveznice", dodao je. Kazao je kako na zastupničku dužnost dolazi miran i zadovoljan.

I Marina Matulović-Dropulić naglasila je da nasljedniku Branku Bačiću ostavlja sređeno Ministarstvo zaštite okoliša. "Radila sam isključivo profesionalno i stručno, pošteno i u skladu sa zakonom. No, svemu dođe kraj pa tako i ovom mom poslu, a mlađi će nastaviti dalje", kazala je. Ni Boži Biškupiću nije žao što odlazi s ministarske funkcije, a podsjeća da je još prije šest mjeseci, nakon operativnog zahvata, sam premijerku zamolio da ga razriješi dužnosti.

"Pravi razlozi mog odlaska su moja zamolba da me zamijene. Nema drugih razloga. Nakon medicinskog zahvata sam predao zamolbu da me se razriješi", kazao je Biškupić. Izrazio je zadovoljstvo što dolazi u Sabor, napominjući da je tri puta bio biran za zastupnika, ali da nikad nije sjedio u zastupničkoj klupi.